ГоловнаПолітика

У Кабміні планують скасувати трудові книжки до кінця року

Усі дані про трудовий стаж вносяться у державні електронні реєстри з 2000 року.

У Кабміні планують скасувати трудові книжки до кінця року
Фото: vidomosti-ua.com

У середу, 9 жовтня, Кабінет міністрів запустив у роботу законопроєкт і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок.

Про це повідомив у фейсбуці міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

За його словами, серед ключових змін пропонованої реформи - скасування трудових книжок. "Громадяни не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти чи зберігати", - зазначив Дубілет.

Він нагадав, що усі дані про трудовий стаж українців вносяться у державні електронні реєстри з 2000 року. "Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані", - уточнив Дубілет.

Отримати електронний документ з інформацією про свій трудовий стаж можна буде в Інтернеті. "Для цього потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЄЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID", - пояснив міністр.

При наявності стажу до 2000 року українці зможуть внести цю інформацію в електронний реєстр самостійно або через роботодавця.

"І зберігати трудову не обов'язково. Якщо хтось зрештою захоче "колекціонувати" інформацію про свій стаж у трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна  так само просити свого роботодавця робити у ній записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов'язані робити", - додав Дубілет.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року Верховна Рада прийняла у першому читанні проект Трудового кодексу, який зберігає трудові книжки. Пізніше уряд підтримав пропозицію Мінекономрозвитку про їх скасування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram