ГоловнаПолітика

Нардеп Деркач розповів про вплив посольства США на НАБУ

Він також стверджує, що Джо Байден отримав $900 тис. за лобістську діяльність від компанії "Burisma Group".

Нардеп Деркач розповів про вплив посольства США на НАБУ
Андрей Деркач
Фото: ord-ua.com

Депутат Андрій Деркач стверджує, що колишній віцепрезидент США Джо Байден отримав $900 тис. за лобістську діяльність від нафтогазової компанії "Burisma Group".

Про це Деркач заявив на пресконференції, де він показав слайди з матеріалами розслідування, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це передача грошових коштів "Burisma Goup" за лобістську діяльність, на думку слідства, особисто Джо Байдену через лобістську компанію. Гроші в сумі $900 тыс. були перераховані на рахунок американської компанії "Rosemont Seneca Partners", пов'язаної, за даними відкритих джерел, у тому числі "New York Times", з Байденом. Призначення платежу - оплата за консультаційні послуги", - розповів нардеп.

Деркач також назвав суми коштів, які перераховуються представникам "Burisma Group".

"Згідно з документами, усього на користь (колишнього президента Польщі, з 2014 р є незалежним директором "Burisma Holdings", - ред.) Олександра Кваснєвського, (голови ради незалежних директорів "Burisma", - ред.) Алана Аптера, (незалежного директора "Burisma", - ред.) Девона Арчера і (також увійшов у 2014 р. до ради незалежних директорів "Burisma", - ред.) Хантера Байдена "Бурісма" виплатила не менше ніж $16,5 млн", - заявив парламентар.

Він також стверджує, що Байден активно сприяв закриттю кримінальних справ, пов'язаних з діяльністю колишнього міністра екології України Миколи Злочевського.

"П'ятий візит Байдена до Києва 7-8 грудня 2015 року було присвячено вирішенню питання відставки генпрокурора Віктора Шокіна через справу Злочевського і Burisma. Предметом тиску став $1 млрд кредитних гарантій, які США мали надати Україні. Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі у Раді міжнародних відносин США у січні 2018 року, який назвав Шокіна "сучим сином, якого було звільнено", - сказав Деркач.

За його інформацією, після оприлюднення указу про звільнення Шокіна з посади генпрокурора 3 квітня 2016 року, вже 3 червня уряди США та України підписали угоду про кредитні гарантії на $1 млрд.

"В цьому випадку є фактаж, який має бути розслідувано. І є орган, який має повноваження це розслідувати.. Це Мін'юст США. Якщо генеральний прокурор України підпише документи і відправить до Мін'юсту США без всяких запитів, він виконає свою місію", - сказав Деркач і відзначив, що зараз у генпрокурора України є такі повноваження.

"І це вихід для Президента Зеленського - публічний розгляд питання міжнародної корупції. Упевнений, що він не бере участі у цій міжнародній корупції", - зазначив нардеп.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що син Байдена щомісяця заробляв у Burismа не менше ніж $100 тис.

25 липня 2019 року відбулася телефонна розмова президентів України і США - Володимира Зеленського та Дональда Трампа. Через три місяці вона стала приводом для початку процедури імпічменту американського президента. Трампа підозрюють у тому, що він попросив Зеленського розслідувати діяльність Хантера Байдена, сина одного з ймовірних суперників на виборах у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram