ГоловнаПолітика

Колишні митні "топи" орендують держдачі у Кончі-Заспі за смішні гроші

Нефьодов пообіцяв забрати будинки і продати з аукціону.

Колишні керівники митних органів України за невеликі гроші орендують державні дачі в елітному київському районі Конча-Заспа.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.info.

Дачі колишніх митних "топів" розташовані у хвойному лісі на околиці Києва
Фото: bihus.info
Дачі колишніх митних "топів" розташовані у хвойному лісі на околиці Києва

У 2000 році Київська міськрада безкоштовно передала Державній митній службі 15 гектарів у Кончі-Заспі. Зараз ця ділянку коштує близько 300 млн гривень. На цій землі мали побудувати базу відпочинку і реабілітаційний центр. Замість цього там з'явилося 28 дач, після чого митна профспілка передала будинки в оренду керівництву митниці.

Серед орендарів є колишній глава Державної фіскальної служби Роман Насіров (він орендував п'ятикімнатну двоповерхову дачу за 6770 гривень на місяць, термін оренди - до 2033 року), колишній начальник митниці та колишній віцеспікер Верховної Ради Ігор Калетник, колишній начальник Київської регіональної митниці Геннадій Романенко (винаймає двоповерховий будинок за 4360 гривень на місяць), колишній головний інспектор Київської регіональної митниці Олег Суршко (4380 гривень за двоповерхову дачу). Одну дачу орендував глава профспілки митників Ігор Тимофєєв, він винаймає її за 4360 гривень на місяць, термін оренди - до 2026 року.

Будиночок Насірова
Фото: bihus.info
Будиночок Насірова

"Зараз ми розбираємося зі статусом цього майна. Формально - це те, чим займається профспілка. Мене насправді щиро дивує така ситуація. Виявляється, що ці самі люди, які були тут керівниками в цих стінах, самі собі давали в оренду за якісь смішні гроші землю і нерухомість у Кончі-Заспі", - прокоментував розслідування глава Державної митної служби Максим Нефьодов. Він очолив відомство у липні 2019 року.

Він заявив, що Держмитниця планує повернути елітну нерухомість профспілці, а потім продати на аукціоні. "І такого у нас ще багато - купа активів ДФС має дивний юридичний статус", - сказав Нефьодов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram