ГоловнаПолітика

Штайнмаєр відкинув критику своєї "формули" щодо Донбасу

"Формула містить не що інше, як спробу перетворити великі кроки на серію маленьких".

Штайнмаєр відкинув критику своєї "формули" щодо Донбасу
Президент Германии Франк-Вальтер Штайнмайер
Фото: DPA\spiegel.de

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прокоментував критику своєї "формули" щодо Донбасу, яку він запропонував ще будучи міністром закордонних справ Німеччини.

"Формула містить не що інше, як спробу перетворити великі кроки, які обидві сторони конфлікту не були готові робити, на серію маленьких", - сказав Штайнмаєр у понеділок, 7 жовтня, пише DW з посиланням на агентство dpa.

Дії і їх послідовність варто обговорювати, сказав він.

Президент Німеччини зазначив, що три роки тому переговори в "нормандcькому форматі" в Парижі не просувалися - незважаючи на те, що було зрозуміло, що слід реалізувати в рамках Мінських угод, для обох сторін це були занадто серйозні дії.

Він також відкинув думки про те, що на зміст його "формули" сильний вплив зробила Росія.

Штайнмаєр висловив здивування у зв'язку з полемікою навколо його "формули" в Україні і зазначив, що в переговорах щодо неї раніше брав участь колишній президент Петро Порошенко.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі в разі, якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram