ГоловнаПолітика

Поліція запускає групи реагування на домашнє насильство

Також буде створена загальнонаціональна база даних.

Поліція запускає групи реагування на домашнє насильство
Фото: Макс Требухов

Національна поліція запускає спеціальні групи реагування, які виїжджатимуть виключно на виклики щодо домашнього насильства. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів глава Нацполіціі Ігор Клименко.

Пілотний проєкт під назвою "Поліна" (скорочено від "поліція проти насильства" - ред.) було запущено у 2017 році у трьох регіонах. Виходячи з позитивних результатів, його планують тепер запустити по всій Україні.

"З 2017 року цей проєкт працює у Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси і у місті Сєверодонецьку Луганської області. Думаю, зовсім скоро дамо старт "Поліні" по всій Україні. Це будуть перші 45 екіпажів, які отримають автомобілі, сучасне технічне оснащення і будуть досить ефективні.

Його запущено не так давно, але перші результати вже досить переконливо показали необхідність цього проекту. Для більш ефективної роботи потрібна спеціальна підготовка співробітників, оскільки бувають випадки, коли вони не зовсім розуміють, з чим стикнуться. Траплялися ножові поранення від одного з учасників конфлікту, тому що поліцейський не завжди правильно оцінює обставини, коли їде на сімейний конфлікт. А їх там зустрічаються і наркомани, і алкоголіки, і люди з психічними захворюваннями, і просто агресивні. Тому зараз працюємо над цією системою реагування", - зазначив Клименко.

Окрім того, за його словами, з введенням підрозділів, які займатимуться протидією домашньому насильству - спільно з іноземними партнерами - планується і введення загальнонаціональної бази даних з системою синіх, жовтих і червоних карток - відповідно до рівня насильства в сім'ї. Наявність у досьє агресора таких карток, для жінки, яка перевищила самооборону, має значно пом'якшувати її провину при розгляді справи.

"Проблема насправді в іншому! Коли поліція приїжджає на виклик щодо домашнього насильства, жінки часто відмовляються подавати заяву або забирають її через день-два... Бояться. І тут вже ніякий закон не допоможе. Рівень самосвідомості громадян повинен зростати, визнання існування цієї проблеми, готовність боротися разом з нами, - ось що важливо", - резюмував глава Нацполіціі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram