ГоловнаПолітика

Новий закон про особливий статус Донбасу буде писатися разом з громадськістю, - Разумков

"Треба знайти новий механізм, новий закон".

Новий закон про особливий статус Донбасу буде писатися разом з громадськістю, - Разумков
Фото: Макс Левин

Новий закон про особливий статус Донбасу буде писатися з урахуванням думки громадськості.

Про це спікер парламенту Дмитро Разумков заявив в інтерв'ю телеканалу Україна.

"Ми дійсно розуміємо, що так званий закон про особливий статус тимчасово окупованої території закінчується в цьому році. Треба знайти новий механізм, новий закон. Президент говорив, що це буде публічна позиція. Він не буде писатися в Офісі президента, парламенті чи в закритому комітеті Верховної ради. Цей закон буде писатися разом з громадськістю", - заявив Разумков.

За його словами, закон почне діяти після повернення контролю над захопленою ділянкою кордону з Росією.

"Коли буде досягнутий компонент безпеки, тоді ми зможемо виключно за українським законодавством провести вибори на поки тимчасово окупованій території. Коли у нас буде контроль над кордоном, коли ОБСЄ визнає ці вибори, саме тоді почне працювати новий закон про особливий статус Донбасу", - додав він.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ однією зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів, що відбулися.

Нагадаємо, 6 жовтня в Києві та інших містах пройшли акції протесту "Ні капітуляції". На віче в столиці, за даними поліції, були присутні 10 тисяч чоловік.

Мітингувальники засуджують підписання Україною "формули Штайнмаєра" щодо врегулювання ситуації на Донбасі. На Майдані оголосили про створення руху опору капітуляції і закликали створити відповідну опозиційну платформу в Верховній Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram