ГоловнаПолітика

Порошенко: під прапором миру Україні пропонують капітуляцію

Росію, на думку експрезидента, цікавлять тільки вибори, а не виведення військ з Донбасу.

Порошенко: під прапором миру Україні пропонують капітуляцію
Фото: eurosolidarity.org

"В Україні немає "партії війни" і "партії миру", як зараз намагаються нав'язати суспільству. Українці хочуть миру. Але білий прапор миру, який зараз нам представляють як досягнення, насправді є капітуляцією".

Про це заявив п'ятий президент України, лідер політичної партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Я згоден з тими результатами, які були представлені в студії, 60% українців хочуть миру. Я думаю, що ці цифри навіть більші", - зазначив він.

"Вчора намагалися представити, що нібито в Україні існують "партія війни" і "партія миру". Забудьте про це. В Україні "партії війни" не існує. І люди на окупованому Донбасі, і люди в Дніпрі, Харкові, і люди в Києві, Львові, в Чернівцях - всі люди прагнуть до миру", - зазначив Петро Порошенко.

П'ятий президент України заявив: "Але під білим прапором світу, який нам намагаються зараз представити як велике досягнення, нам нав'язують капітуляцію. Тому що білий прапор є прапором капітуляції".

Петро Порошенко також зазначив, що відразу ж після підписання "формули Штайнмаєра" міністр закордонних справ Росії Лавров сказав, що це добре, бо відкриває дорогу для федералізації України. А ватажки бандитських угруповань сказали - ніяких виборів, тому що цей документ надає народу Донбасу право на самовизначення. І Лавров на це відповів, що є приклади Придністров'я.

"Присутність російського суверенітету компенсує недостатність власного", - прокоментував Порошенко устрій квазідержав, додавши: "Вони претендують на те, що будуть мати армію, суди, парламент і зовнішні відносини. Чого і близько немає в Мінських домовленостях".

За його словами, базуючись на Мінських домовленостях, світ прийняв санкції проти Росії. "Мінські домовленості були складовою частиною для Ради Євросоюзу, яка вперше ввела санкції. А Путін був переконаний, що це неможливо. Потім цей документ увійшов до Ради безпеки ООН", - нагадав Петро Порошенко.

"Сьогодні будь-хто був би радий запропонувати будь-який інший документ, зокрема і жорсткі критики Мінських домовленостей. А ви тільки спробуйте - і відразу ж зникнуть санкції проти Росії", - також зазначив він.

За його словами, Росія поводитиме себе так, як поводиться для вирішення ситуації в Придністров'ї, де є російська військова присутність, для вирішення ситуації в Осетії, Абхазії та багатьох інших конфліктах, де Росія є джерелом цих конфліктів.

"Так у чому проблема "формули Штайнмаєра" - вона за пропозицією Росії мала бути складовою дорожньої карти, яка починається з виведення іноземних військ і завершується взяттям під контроль кордону. Росія відкинула дорожню карту і залишила лише "формулу", - наголосив п'ятий президент України.

Саме позиція Росії не говорити про компонент безпеки, який за наполяганням України повинен був передувати цьому, і говорити тільки про політику.

"Політика - це зараз організація і проведення виборів. "Причому за цим документом, який нам запропонували на підписання, прибрали, що вибори мають бути прозорими, чесними, суворо відповідати стандартам ОБСЄ, та замилили фразою "загалом відповідають" стандартам", - зазначив Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram