ГоловнаПолітика

Засуджений у Білорусі журналіст Шаройко повернувся в Україну

Повідомляють, що він отримав помилування.

Фото: ОПУ

Кореспондент "Українського радіо" Павло Шаройко, якого засудили у Білорусі до восьми років в'язниці за звинуваченням у шпигунстві, отримав помилування і повернувся в Україну.

Про це повідомляється у Telegram-каналі Офісу президента.

Фото: ОПУ

"Ще одного українського в'язня, журналіста Павла Шаройка, засудженого у Білорусі до восьми років, було помилувано і вже вдома в Україні!" - йдеться у повідомленні.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у фейсбуці, що Шаройка звільнили в результаті переговорів президентів Володимира Зеленського та Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, акредитованого у Білорусі кореспондента "Українського радіо" Шаройка затримали 25 жовтня 2017 року за звинуваченням в шпигунстві. У травні 2018 року його засудили до восьми років в'язниці.

У КДБ Білорусі заявили, що Шаройко є співробітником кадрового апарату військової розвідки України і працював у Білорусі під прикриттям. За інформацією КДБ, він "створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері". Його діяльність нібито координував співробітник головного управління розвідки Міноборони України Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника українського посольства у Мінську.

Міністерство оборони України інформацію КДБ заперечило.

У березні минулого року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий віддати Шаройка Україні, але "йому перешкоджає оточення". Восени 2018 року Білорусь відмовилася обмінювати українця Шаройка на Юрія Політику.

У жовтні 2018 року голова КДБ Білорусі заявив про те, що розглядається питання про помилування Шаройка, а у вересні нинішнього року Лукашенко підтвердив, що готовий обговорити з українською стороною це питання.

Детальніше читайте у матеріалі LB.ua "Шаройко на свободі. Анатомія "шпигунського скандалу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram