ГоловнаПолітика

Рябошапка про справу Burisma: прокуратура поза політикою

Генпрокуратура проводить аудит усіх проваджень, у тому числі того, яке цікавить США.

Рябошапка про справу Burisma: прокуратура поза політикою
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка на брифінгу в п'ятницю прокоментував скандал, пов'язаний з бажанням президента США Дональда Трампа домагатися розслідування проти Хантера Байдена, сина Джо Байдена і колишнього члена наглядової ради компанії Burisma.

На запитання журналіста CNN, як він ставиться до цього, Рябошапка відповів: "Моя реакція була спокійною і професійною. Прокуратура - орган поза політикою". Він сказав, що йому ніхто не дзвонив і не вимагав прийняти ті чи інші рішення в конкретних провадженнях.

При цьому Рябошапка додав, що у зв'язку із закінченням термінів, відведених Генпрокуратурі для завершення розслідування старих справ, зараз проходить їх аудит. Серед них - справа Burisma. "З 20 листопада ми не зможемо розслідувати або дорозслідувати жодну справу. Ми повинні будемо щодо таких проваджень приймати рішення про передачу справ за підслідністю", - сказав генпрокурор.

Рябошапка також прокоментував слова президента Володимира Зеленського, який під час розмови з Трампом 25 липня назвав його "своєю людиною".

"Справи покажуть [мою незаангажованість]. Наша Генпрокуратура буде відкритою і прозорою ... Словами переконати нікого не можна", - сказав він.

Нагадаємо, телефонна розмова Зеленського з Трампом відбулася 25 липня 2019 року. Через три місяці вона стала приводом для початку процедури імпічменту американського президента. Трампа підозрюють у тому, що він попросив Зеленського розслідувати діяльність Хантера Байдена, сина одного з імовірних суперників на виборах у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram