ГоловнаПолітика

У Конгресі допитали Волкера

Волкер вважає, що Луценко не заслуговує на довіру.

У Конгресі допитали Волкера
Фото: Андрей Гудзенко

Конгрес США допитав колишнього спецпредставника США по Україні Курта Волкера і заявив, що свідчення дипломата не дали ніяких доказів на підтримку демократів про імпічмент Трампа. Про це повідомляє CNN.

Волкера допитували понад 10 годин. Ресурс повідомляє, що дипломат розповів, як закликав українську владу не втручатися в американську політику вже після телефонної розмови Зеленського з Трампом.

Показання Волкера, схоже, підтверджують те, про що писав інформатор: "що спецпредставник Держдепу і інший американський дипломат давали поради керівництву України, як "пропетляти" між вимогами Трампа".

Окрім того, Волкер на допиті повідомив, що до нього в української влади було багато питань на тему того, чому США заблокували військову допомогу Україні, а дипломат не зміг чітко відповісти на ці питання.

Так само, як зізнався дипломат, в Україні переживали, що зустріч Зеленського і Трампа може відкластися на невизначений термін.

Волкер також розповів конгресменам, що говорив особистому адвокату Трампа Рудольфу Джуліані, про те, що не варто використовувати колишнього генпрокурора Юрія Луценка як джерело інформації про Байденів й інші спірні теми, тому що той "не заслуговує на довіру".

Нагадаємо, у вересні 2019 року стало відомо, що співробітник американських спецслужб, який прослухав розмову Трампа із Зеленським у липні 2019 року, вирішив, що президент США розповів українському лідеру інформацію, яка стосується національної безпеки країни і може завдати шкоди США.

Після цього в американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що президент США у телефонній розмові тиснув на Зеленського і погрожував відкликати переказ Україні фінансової допомоги, раніше виділеної Конгресом. Окрім того, Трамп нібито намагався чинити тиск на Зеленського, щоб той погодився проводити розслідування щодо сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Джо Байден вважається найбільш вірогідним суперником Трампа на президентських виборах 2020 року.

Конгресмени-демократи вважали, що у цьому випадку Трамп використовував займану посаду не для захисту інтересів країни, а у власних політичних інтересах. Окрім того, демократи незадоволені, що їм не відразу передали дані про цю розмову. В результаті у палаті представників США запустили процедуру імпічменту.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови, з якої випливає, що Трамп дійсно торкався теми розслідування справи Байдена, однак при цьому не намагався примусити Зеленського до якихось дій.

1 жовтня Конгрес США запросив у адвоката Трампа Руді Джуліані надати усі документи, пов'язані з можливим тиском на Україну.

Волкер брав участь у плануванні зустрічей Джуліані і Зеленського. Як заявляють у Держдепартаменті, Волкер на прохання одного з радників Зеленського сконтактував його з Джуліані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram