ГоловнаПолітика

"Схеми" знайшли у Єрмака бізнес-зв'язки з однокурсником Путіна

Андрій Єрмак і громадянин РФ Рахама Емануїлов є співвласниками двох українських фірм.

"Схеми" знайшли у Єрмака бізнес-зв'язки з однокурсником Путіна
Фото: Макс Требухов

Помічник Президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак, якого називають головним переговірником із Заходом і Росією, через комерційні структури пов'язаний з громадянином Росії, наближеним до російської владної верхівки.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з офіційним реєстром юридичних осіб, Андрій Єрмак і громадянин РФ Рахамім Емануїлов є співвласниками двох українських фірм: ЗАТ "Інтерпромфінанс Україна" і ТОВ "М.Е.П.".

Рахаміму Емануїлову 70 років, він вчений, громадсько-політичний діяч і бізнесмен у Росії.

Фото: Радіо Свобода

Згідно з даними реєстру юридичних осіб Росії, Рахамім Емануїлов - бенефіціар фірми "Інтерпромторг" (Москва), яка числиться серед засновників російського "Інтерпромбанку". Іншим акціонером цього банку є член партії "Єдина Росія", член Ради Федерації, сенатор від Камчатського краю Валерій Пономарьов.

Російські ЗМІ називають його найбагатшим сенатором Росії. Пономарьов також відомий тим, що власницею вілли, яку деякий час приписували Путіну в Іспанії, виявилася його дочка.

Серед членів ради директорів "Інтерпромбанку" - Іван Садчиков, зять першого заступника керівника апарату уряду Російської Федерації Сергія Приходько, фігуранта скандалу з Анастасією Вашукевич (Настею Рибкою).

Окрім того, як розповів "Схемам" російський журналіст-розслідувач Іван Голунов, бізнес-партнер Єрмака Рахамім Емануїлов входить у московську громаду гірських євреїв, вплив яких часто пояснюють тим, що її членом є однокурсник Володимира Путіна Ільгам Рагімов (теж у минулому співакціонер "Інтерпромбанку").

У письмовому коментарі "Схемам" Андрій Єрмак зазначив, що Емануїлов - старий знайомий його батька. 20 років тому, у 1999 році, Рахамім Емануїлов попросив Єрмака допомогти йому зареєструвати компанію на території України і той допоміг йому як юрист. Ніяка господарська діяльність через цю компанію в результаті не велася. В останній раз, стверджує Андрій Єрмак, він спілкувався з Рахамімом Емануїловим близько десяти років тому - Єрмак вітав його по телефону з днем народження.

У той же час журналісти проаналізували фінансові звіти обох компаній, в яких Андрій Єрмак і громадянин Росії Рахамім Емануілов - досі співзасновники компаній, діяльність яких досі не припинено, згідно з офіційними реєстром Міністерства юстиції. Одна з них, ЗАТ "Інтерпромфінанс Україна", дійсно, з 1999 року не показувала доходів. Втім, друга ТОВ "М.Е.П.", за 12 років з моменту заснування отримала доходів майже 40 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram