ГоловнаПолітика

Держдепартамент США схвалив продаж 150 Javelin Україні

Загальна сума контракту не перевищить 39,2 млн доларів.

Держдепартамент США схвалив продаж 150 Javelin Україні
Фото: wikimedia.org

Держдепартамент Сполучених Штатів прийняв рішення схвалити продаж Україні озброєння - 150 ракет Javelin і супутнього устаткування.

Агентство з оборонної безпеки сертифікувало продаж і повідомило про його можливість у четвер, 3 жовтня, повідомляє Голос Америки.

Уряд України зробив запит про купівлю 150 ракет Javelin і десяти блоків прицільно-пускового обладнання. Україна також отримає від США навчальні пристрої, транспортну підтримку, допоміжне обладнання, запчастини та інші елементи програми на загальну суму, що не перевищує 39,2 млн доларів.

"Системи Javelin допоможуть Україні у створенні довгострокової інфраструктури оборони для захисту суверенітету і територіальної цілісності", - йдеться у повідомленні.

Агентство з оборонної безпеки підкреслює, що продаж озброєння не змінить загальний військовий баланс у регіоні. Повідомлення про можливий продаж потрібне за законом і не означає, що угода завершена.

Раніше повідомляли, що цей контракт не є частиною військової допомоги Україні у розмірі $250 млн, схваленої Конгресом раніше.

Нагадаємо, перша партія "джавелінів" на 47 млн доларів надійшла в Україну навесні 2018 року. Посол Марі Йованович говорила, що за цю зброю Україна не платила. Восени 2017 року американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді написало, що президент США Дональд Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно.

Невдовзі після цього спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що програма військової допомоги Україні передбачає як безкоштовне озброєння, так і його продаж. Влітку 2019 року посольство США повідомило, що Україна вперше попросила США продати озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram