ГоловнаПолітика

Зеленський звернувся до українців через "формулу Штайнмаєра" і запевнив, що "зрада скасовується"

Президент записав відеозвернення.

Президент Володимир Зеленський звернувся до протестувальників проти "формули Штайнмаєра" українців.

У своєму відеозверненні глава держави закликав протестувальників "не піддаватися на маніпуляції і провокації", а також запевнив, що ніколи не здасть інтереси країни.

На сайті президента опубліковано текст звернення.

Дорогі українці!

Можливо, я зараз когось сильно засмучу, але «зрада» скасовується. Пояснюю чому, і дуже прошу вас мене почути.

Почнемо з найголовнішого. Чи хочемо ми завершення війни і повернення всіх українських територій? Так.

Сьогодні існує єдиний майданчик, де ці питання можуть обговорюватися на найвищому рівні. Це - зустріч в Нормандському форматі.Чи могла вона відбутися найближчим часом? Ні.

Чому? Тому що на шляху до цього була одна перешкода - найбільша страшилка останніх тижнів - «формула Штайнмаєра».

Давайте розберемося, що це за формула.

Чи передбачає вона, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу? Ні.

Чи передбачає вона, що вибори на Донбасі пройдуть завтра і під дулом кулеметів? Ні.

Чому три роки тому попередній Президент України заявляв про початок роботи з імплементації цієї формули?! Невже він хотів зрадити Україну?

Ця формула каже лише одне - коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу.

А саме - після проведення там місцевих виборів, які пройдуть за Конституцією України, законодавством України, і після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори пройшли відповідно до міжнародних демократичних стандартів.

Ось з чим погодилася Україна в Мінську.

Чи підписували ми якісь загальні угоди з так званими ДНР або ЛНР? Ні.

Ми відправили окремого листа пану Сайдіку, в якому засвідчили узгодження позиції за текстом цієї формули.Що далі? Завтра вибори на Донбасі? Ні. Далі - відбудеться зустріч в Нормандському форматі разом з Президентом Франції, Канцлером Німеччини і Президентом Російської Федерації, де ми обговоримо шляхи припинення війни на Донбасі.

Моя позиція в цьому питанні є чіткою і зрозумілою, і вона збігається з позицією всіх українців: ми всі розуміємо, що Донбас - це Україна. І там повинен запанувати мир, статися повне припинення вогню, виведення іноземних військових формувань.

Ми всі розуміємо, що на російсько-українському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники.

Має відбутися обмін полоненими, щоб всі наші громадяни повернулися додому.

І проведення виборів має бути не під дулами кулеметів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, з доступом українських засобів масової інформації та міжнародних спостерігачів, з можливістю реалізації свого виборчого права всіма внутрішньо переміщеними особами.

Все це ми будемо обговорювати на зустрічі в Нормандському форматі.

Чи буде там підписуватися новий закон про особливий статус? Ні.

Цей закон діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон.

Чи будемо ми розробляти його самі і швидко приймати? Ні.

Ми напишемо його разом - у співпраці та публічному обговоренні з усім українським суспільством. Не переходячи жодної «червоної лінії».

Отже - ніякої капітуляції. Ніякої здачі національних інтересів. Ніяких договірних і глобальних кроків без згоди народу України.

Тільки повернення людей і наших територій, повернення полонених і повернення миру.

Попереду у нас довгий і складний шлях до вирішення цієї проблеми.

І ми повинні пройти його разом. І тут нам необхідна єдність.

Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест, я чую вас, і повірте - я ніколи не здам Україну!

У той же час я дуже прошу всіх виважено і спокійно підійти до ситуації і не піддаватися на маніпуляції і провокації деяких осіб.

Вони дуже хочуть використати вас, повернути собі можливість пограбування, стати жертвами політичного переслідування і уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде.

Усе буде Україна!

Слава Україні!

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однією зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів, що відбулися.

Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступила низка українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Крім того, вчора в різних містах України проходили акції "Ні капітуляції!", в тому числі і в Києві, де на Майдані Незалежності зібралося близько двох тисяч людей.

У той же час Франція, Німеччина і Великобританія вітали підписання "формули Штайнмаєра" і визнали його прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram