ГоловнаПолітика

The Washington Post: Трамп неодноразово використовував Пенса, щоб тиснути на Зеленського

За даними видання, президент США давав вказівку Пенсу не їхати на інавгурацію Зеленського у травні.

The Washington Post: Трамп неодноразово використовував Пенса, щоб тиснути на Зеленського
Владимир Зеленский и Майк Пенс
Фото: president.gov.ua

Президент США Дональд Трамп неодноразово використовував віцепрезидента Майкла Пенса з метою чинити тиск на Президента України Володимира Зеленського.

Про це пише The Washington Post.

Видання пише, що Трамп дав вказівку Пенсу не їхати на інавгурацію Зеленського у травні, коли новий Президент України шукав визнання і підтримки з боку Вашингтона. Ця інформація була у доповіді інформатора американської розвідки.

Через місяць Трамп через Пенса попередив Зеленського про можливу затримку у наданні допомоги США, якщо з боку України не буде "агресивніших дій" у боротьбі з корупцією. "А до того часу, після телефонної розмови, українська влада вже повинна була розуміти, що заходи з боротьби з корупцією повинні включати розслідування щодо колишнього віцепрезидента Джо Байдена і його сина Хантера", - пише видання.

При цьому, в оточенні Пенса наполягають, що він не знав про наміри Трампа тиснути на Зеленського заради компромату на свого опонента Байдена.

Також повідомляли, що один з головних радників Пенса був під час телефонної розмови Трампа і Зеленського 25 липня. І Пенс, за словами чиновників, повинен був отримати доступ до розшифровки стенограми протягом декількох годин після дзвінка.

Близькі до Пенса чиновники стверджують, що той вирушив у Варшаву на зустріч із Зеленським 1 вересня, але не прочитав або у повному обсязі не ознайомився зі стенограмою. Саме там він заявив Президенту України про те, що фінансова підтримка США може бути припинена через недостатні зусилля країни у боротьбі з корупцією.

Нагадаємо, скандал навколо телефонної розмови президентів України і США розгорівся після того, як інформація про неї потрапила у ЗМІ. Її переказав інформатор, який довідався від джерел у адміністрації США, що Трамп нібито намагався чинити тиск на Зеленського, щоб той погодився проводити розслідування щодо сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Джо Байден вважається найбільш вірогідним суперником Трампа на президентських виборах 2020 року.

Конгресмени-демократи вважали, що у цьому випадку Трамп використовував займану посаду не для захисту інтересів країни, а у власних політичних інтересах. Окрім того, демократи незадоволені, що їм не відразу передали дані про цю розмову. В результаті у палаті представників США запустили процедуру імпічменту.

25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови, з якої випливає, що Трамп дійсно торкався теми розслідування справи Байдена, однак при цьому не намагався примусити Зеленського до якихось дій.

Пізніше Трамп заявив, що готовий оприлюднити стенограму своєї першої телефонної розмови, а також усіх розмов віцепрезидента Пенса із Зеленським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram