ГоловнаПолітика

​Львівська облрада виступила проти "формули Штайнмаєра"

"Це - неприкрита здача національних інтересів і початок капітуляції".

​Львівська облрада виступила проти "формули Штайнмаєра"
Львовский облсовет
Фото: dlab.com.ua

Депутати Львівської обласної ради на позачерговій сесії в середу, 2 жовтня, підтримали дві заяви - про неприпустимість відведення сил і засобів Збройних сил України з лінії фронту і проти реалізації "формули Штайнмаєра".

Про це повідомляє "Цензор.НЕТ".

"Ми, депутати Львівської облради, заявляємо про те, що анонсовані 1 жовтня 2019 року президентом України Володимиром Зеленським наміри реалізації так званої "формули Штайнмаєра" є, на нашу думку, неприкритою здачею національних інтересів і початком капітуляції України в російсько-українській війні", - йдеться в заяві.

Львівська облрада вважає, що в результаті реалізації "формули Штайнмаєра" Україна "отримає саме легітимізацію і тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій в окремих районах Донецької і Луганської областей за допомогою виборів", проведення наступних виборів в український парламент на цих територіях "остаточно закріпить присутність представників терористичних окупаційних адміністрацій у владі на національному рівні".

Депутати заперечують спроби розміняти перспективи української державності на примарний мир ціною приниження країною-агресором.

"Закликаємо органи місцевого самоврядування області висловлювати свої протести проти початку капітуляції. Підтверджуємо готовність Львівської облради і пропонуємо профільним асоціаціям місцевого самоврядування України провести позачергові сесії на Майдані Незалежності або під стінами Верховної Ради. Вимагаємо від президента України припинити практику ухвалення рішень без врахування думки суспільства і за його спиною", - наголошується в заяві.

У другій заяві облрада заявляє про неприпустимість анонсованих президентом заходів щодо відведення сил і засобів на Донбасі.

"Нагадуємо президенту Володимиру Зеленському про те, що метою державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях є звільнення тимчасово окупованих територій і відновлення на цих територіях конституційного ладу", - йдеться в документі.

Наголошується, що факт остаточного виведення і повної відсутності всіх збройних формувань РФ встановлюється міністром оборони і міністром внутрішніх справ шляхом спільного подання президентові, який "виключно на підставі цього ухвалює відповідне рішення".

"Анонсований на 1 жовтня президентом приклад успішного відведення військ на ділянці фактичної лінії розмежування сторін, що проходить в околицях Станиці-Луганської Луганської області, не відповідає дійсності, оскільки представники окупаційної адміністрації РФ не виконали жодних вимог тристоронньої контактної групи, а життя і безпека жителів зазначеного населеного пункту перебувають під серйозною загрозою. Закликаємо президента, міністра оборони України, начальника Генерального штабу Збройних сил України захищати невіддільне суверенне право України на відновлення та збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону, включаючи територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" погодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ однією із сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів.

Проти реалізації виступили низка українських політсил, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram