ГоловнаПолітика

Яременко: "формула Штайнмайєра" не має правового статусу

"Це не договір, є тільки лист на ім'я Сайдіка".

Яременко: "формула Штайнмайєра" не має правового статусу
Богдан Яременко (справа)
Фото: facebook/Олег Федонюк

Україна не буде ставити "віз перед конем" і проводити вибори на окупованих територіях до повного розведення військ, сказав журналістам у кулуарах Верховної Ради голова комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко.

Про це передає кореспондент LB.ua.

"На зустрічі з Президентом сьогодні я особисто бачив у нього в руках копію листа, підкреслюю, листа з пропозиціями, де відображена та сама "формула Штайнмайєра"... Немає ніякого правового статусу документа, це не договір, є тільки лист на ім'я Сайдіка", - заявив він.

Депутат розповів про подробиці зустрічі фракції "Слуга народу" з Президентом Володимиром Зеленським

"Можу чітко сказати: від Президента ми почули кілька принципових позицій. А саме - проведення виборів повинно бути одночасно на всій території. Він не підтримує внесення змін до Конституції про особливий статус цих територій... Ми не будемо ставить воза поперед коня. Тобто для початку - забезпечення безпеки, виведення військ, а тільки потім - вибори", - сказав він.

Яременко підкреслив, що наразі говорити про конкретну дату виборів на Донбасі зарано і безпредметно, оскільки не врегульовано головне питання - безпеки. Аналогічно рано говорити про підготовку нової редакції закону про особливий статус.

"Для початку повинні бути досягнуті передумови у питаннях безпеки, далі має відбутися саміт у нормандському форматі, де повинні відбутися якісь домовленості. Тоді ми сядемо думати, як краще їх оформити з точки зору українського та міжнародного права... А умови безпеки відомі: припинення вогню, розведення військ, обмін військовополоненими і контроль над територією і кордоном, як передумова для проведення виборів на Донбасі. Зараз залишаються питання розведення військ щонайменше у трьох точках. Ще раз кажу, ніхто не сумнівається, що це не кінець війни. Тобто розведення у трьох точках, але це ті кроки, які вирішуються безпосередньо за участю російського президента і можуть стати свідченням того, що Росія готова домовлятися. У нас були великі сумніви, що Росія хоче домовлятися, ось ми таким чином намагаємося, щоб Росія довела, що вона готова домовлятися", - додав Яременко.

Нагадаємо, 1 жовтня у Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмайєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу у день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, у разі якщо у підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність проведених виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram