ГоловнаПолітика

Рада вирішила перезавантажити НАЗК

Членів агентства звільнять у повному складі.

Рада вирішила перезавантажити НАЗК
Фото: liga.net

Верховна Рада прийняла у другому читанні і у цілому президентський законопроєкт №1029 про перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції.

За нього проголосували 237 народних депутатів.

Прийнятий законопроект передбачає відмову від колегіальної відповідальності членів НАЗК, вона буде покладена на голову агентства. Главу агентства призначатиме Кабінет Міністрів за результатами відкритого конкурсного відбору.

Діючий склад НАЗК буде розпущено з дня, коли закон набуде чинності. У нього зараз входять Олександр Мангул (глава), Станіслав Патюк (заступник голови), Наталія Корчак, Олександр Серьогін і Олександр Скопич. До того ж будуть достроково звільнені керівник апарату і його заступники, а також члени громадської ради при НАЗК.

Протягом п'яти днів після того, як закон набуде чинності, Кабінет Міністрів повинен призначити тимчасового виконувача обов'язків глави НАЗК.

В рамках перезавантаження агентство має отримати повний доступ до реєстрів для автоматичної перевірки декларацій.

Окрім того, проект закону покликаний усунути деякі інші недоліки, які містяться у законі про запобігання корупції, у тому числі виключення, що дозволило депутатам Верховної Ради 9 скликання не подавати декларацію при вступі на посаду.

Також буде скасована необхідність подавати декларації представниками громадськості та особами, які не здійснюють функції держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram