ГоловнаПолітика

Бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів

Від Зеленського вимагають "вступити в прямий діалог".

Бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів

Ватажки російських бойовиків "ДНР" і "ЛНР" висунули Україні умови для проведення місцевих виборів. Зокрема, вони вимагають узгодити з ними текст нового закону про особливий статус Донбасу, який напередодні анонсував президент Володимир Зеленський.

"В іншому випадку ми будемо вважати їх прямим і грубим порушенням Мінських угод, і вони для нас будуть юридично нікчемні. Хочемо застерегти пана Зеленського від необачних дій. Якщо він хоче домогтися мирного співіснування з "ДНР" і "ЛНР", нехай вступає в прямий діалог з нами", - заявили Денис Пушилін і Леонід Пасічник, які очолюють російські окупаційні адміністрації в Донецькій і Луганській областях.

Також бойовики заявили, що Україна не отримає контроль над кордоном з Росією.

"Закликаємо пана Зеленського не диктували нам умови. Коли він говорить, що вибори на Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли в нас пройдуть вибори, а нам", - сказав він.

"Ми самі будемо вирішувати, якою мовою говорити, якою буде наша економіка, як буде формуватися наша судова система, як буде захищати наших громадян наша Народна міліція і як ми будемо інтегруватися з Росією", - заявили бойовики.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однією зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram