ГоловнаПолітика

"Парламент" Криму призначив нового "прем'єра"

Сергія Аксьонова змінив Юрій Гоцанюк.

"Парламент" Криму призначив нового "прем'єра"
Юрий Гоцанюк
Фото: rk.gov.ru

Підконтрольний Росії парламент Криму призначив Юрія Гоцанюка на посаду глави уряду. Рішення було прийнято на позачерговій сесії парламенту 1 жовтня.

Кандидатуру Гоцанюка підтримали одноголосним голосуванням, повідомляє Крим.Реалії.

Напередодні глава окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов відмовився від поста прем'єра, який займав з 2014 року. Аксьонов вирішив відмовитися від суміщення посад "глави" Криму і керівника "уряду" і вніс на розгляд парламенту Криму відповідне рішення про розділення повноважень.

Рішення про поділ посад Аксьонов пояснив необхідністю підвищення ефективності влади. Тепер глава окупаційної влади півострова буде виконувати представницькі функції, а "прем'єр" Криму візьме на себе внутрішні господарські питання.

53-річний Юрій Гоцанюк є уродженцем промислового Красноперекопського району, але багато років прожив в аграрному Первомайському районі. За освітою він вчений-агроном з більш ніж десятирічним досвідом роботи в сільському господарстві.

Юрий Гоцанюк
Фото: rk.gov.ru
Юрий Гоцанюк

Починав в кінці 80-х років трактористом у колгоспі Первомайського "Знамя коммунизма". Потім, згідно з офіційною біографією, займав там посади агронома, керівника і головного агронома. А на початку 2000-х очолив сільгоспвиробничий кооператив "ЮНІС і К" в цьому ж районі.

Незабаром він завершив аграрну кар'єру, віддавши перевагу посаді заступника голови Першотравневої районної державної адміністрації. На цій посаді він провів понад десять років.

Паралельно з кар'єрою держслужбовця Юрій Гоцанюк активно займався політикою. У 2000-х роках він був членом "Народної партії України" (колишня "Аграрна партія України"), яку очолював ексспікер українського парламенту Володимир Литвин. У 2005 році балотувався в народні депутати України за списком "Народного блоку Литвина". Але депутатом тоді не став, оскільки партії не вистачило голосів.

На початку 2000-х років Юрія Гоцанюка називали одним з найвпливовіших людей в Первомайському районі. Ще однією значущою фігурою в цьому регіоні був на той момент депутат Першотравневої райради, голова СПК "Грузія" Валерій Хасітошвілі. Зараз він - депутат підконтрольного Росії кримського парламенту від "Єдиної Росії".

У 2009 році Юрій Гоцанюк був удостоєний звання "Заслужений працівник сільського господарства України". Відповідний указ підписав на той момент президент України Віктор Ющенко.

Згодом Гоцанюк змінив партійність, приєднавшись до Партії регіонів. Це дозволило йому зберегти владу в Первомайському районі.

На момент російської анексії Криму Юрій Гоцанюк керував Нижньогірською райдержадміністрацією. Після перших виборів до місцевих рад, які Росія провела на півострові, повернувся в рідну адміністрацію Первомайського району. А в серпні 2016 року виїхав до Сімферополя, ставши віцепрем'єром в уряді Сергія Аксьонова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram