ГоловнаПолітика

Макрон закликав реалізувати "формулу Штайнмайєра"

Президент Франції закликав до подальшого виконання Мінських домовленостей за допомогою цієї "формули".

Макрон закликав реалізувати "формулу Штайнмайєра"
Эмманюэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон закликав до подальшого виконання Мінських домовленостей з допомогою реалізації "формули Штайнмайєра". Про це Макрон заявив на сесії ПАРЄ сьогодні, 1 жовтня, повідомляє "Українська правда".

Макрон заявив, що у наступні кілька тижнів буде організовано саміт лідерів у нормандському форматі. Він висловив надію, що ця зустріч дозволить рухатися далі "щодо домовленостей, яких ми досягли цього літа".

"Влітку ми домовилися про обмін полоненими. Далі ми повинні рухатися на базі "формули Штайнмайєра". Мова йде про виконання Мінських домовленостей, про лінію розмежування, про Крим, про Донбас", - сказав Макрон.

Нагадаємо, текст "формули Штайнмайєра" мали підписати на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську 18 вересня, але не зробили цього через появу зауважень.

Кучма на переговорах заявив, що реалізація цієї формули можлива тільки за умови виконання таких пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінськими угодами.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав "ДНР" і "ЛНР" сторонами Тристоронньої контактної групи і заявив, що вони повинні підписати "формулу Штайнмайєра".

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у "формулі Штайнмайєра" щодо Донбасу немає ані слова про амністію бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram