ГоловнаПолітика

Сенцов подарував президенту Франції свій тюремний кухоль

Макрон і Сенцов зустрілися у Страсбурзі.

Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон у вівторок, 1 жовтня, зустрівся з українським режисером Олегом Сенцовим, звільненим з російського ув'язнення. Зустріч пройшла у Страсбурзі у постійному представництві Франції у Раді Європи в рамках осінньої сесії ПАРЄ.

"Ви продовжуєте писати?" - спитав президент Франції.

"Так, звісно. Творчий шлях - це ще одна моя дорога, я про неї не забуваю, але зараз це відсунулося", - відповів режисер і додав, що збирається продовжити знімати кіно. Потім журналістів попросили покинути залу.

Сенцов пізніше повідомив, що подарував Макрону свій тюремний кухоль.

"Цікаво було познайомитися і поспілкуватися. Подякував за допомогу у звільненні полонених і за підтримку України взагалі. Радий був почути, що на цьому він не збирається зупинятися і робота буде продовжена. Запитав, чи розуміє Макрон справжні цілі Путіна і чи довіряє йому. Відповіді мене задовольнили. Він запитав про в'язницю, але я не став про це говорити - тепер є речі і важливіші. Замість цього я розповів про своє бачення ситуації і конкретніше про 227 наших полонених на Донбасі і 86 - у Росії. Більшість з останніх - кримські татари, які страждають за свої політичні та релігійні переконання, яких окупанти намагаються представити у вигляді ісламських терористів. Президент мене почув. Щоб інформація закріпилася краще, подарував свій тюремний пластиковий кухоль з наклеєним прізвищем. Сказав при цьому: "Можете його поставити на полицю, а можете викинути у відро для сміття - це неважливо. Важливіше, щоб ви не забували про наших полонених", - йдеться у фейсбуці Сенцова.

Олег Сенцов перебував за ґратами під надуманими звинуваченнями з травня 2014 року по вересень 2019 року. Росія відпустила його в рамках обміну 35 на 35.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram