ГоловнаПолітика

Рада Європи заявила про покращення в ефективності й якості правосуддя в Україні

Європейці позитивно оцінюють роботу нового Верховного Суду.

Рада Європи заявила про покращення в ефективності й якості правосуддя в Україні
Фото: www.basilica.ro

На думку експертів Ради Європи, Верховний Суд, який почав працювати в Україні наприкінці 2017 року в результаті судової реформи, показує хорошу роботу з новим процесуальним законодавством, для цілей забезпечення єдності судової практики. Про це йдеться у повному тексті звіту Ради Європи, підготовленого за результатами оцінки судової реформи (2014-2018 рр.) в Україні.

Нагадаємо, новий Верховний Суд почав свою роботу у грудні 2017 року. Суд працює у складі 192 суддів, призначених за результатами проведення відкритого конкурсу, який проводився вперше. На думку Ради Європи, процедура конкурсу є дуже позитивною для забезпечення об'єктивного відбору кандидатів, і була схвалена зовнішніми спостерігачами за її прозорість і ретельність.

Експерти також відзначають, що результати судової реформи показують "позитивну тенденцію у підвищенні професіоналізму, ефективності та якості правосуддя, а також зменшення корупції".

Водночас зараз на розгляді Верховної Ради знаходиться ініційований Президентом Володимиром Зеленським законопроєкт №1008, яким, серед іншого, передбачається перезавантаження нового Верховного Суду шляхом проведення повторного відбору суддів і скорочення їх кількості удвічі. У пояснювальній записці до законопроєкту відсутні будь-які аргументи на користь такого "перезавантаження".

Нагадаємо, представництво ЄС і посольство Канади в Україні негативно оцінили законопроєкт №1008 і зазначили безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram