ГоловнаПолітика

Кличко подав до суду на Богдана і Гончарука через спроби його звільнити

Справу розгляне Окружний адмінсуд Києва.

Кличко подав до суду на Богдана і Гончарука через спроби його звільнити
Фото: Макс Левин

Голова Київської міськадміністрації, мер Києва Віталій Кличко подав до суду на голову Офісу президента Андрія Богдана і прем'єр-міністра Олексія Гончарука через спроби його звільнити. Про це повідомило "Радіо Свобода" з посиланням на позови, подані до Окружного адміністративного суду Києва.

В одному позові Кличко вимагає визнати протиправними дії уряду щодо внесення президенту подання від 4 вересня про його звільнення і просить скасувати відповідну пропозицію прем'єра Гончарука.

Аргументує вимоги в позові він тим, що "повноваження Кличка Віталія Володимировича як Київського міського голови складають п'ять років і закінчуються не раніше ніж 16 листопада 2020 року. Таким чином, з огляду на наведені вище положення про те, що жодна особа, крім Київського міського голови, не може бути призначено головою Київської міської державної адміністрації, то повноваження Кличка Віталія Володимировича як законно призначеного голови КМДА також не можуть бути припинені раніше за 16 листопада 2020 року".

Другий позов Кличко подав проти керівника Офісу президента Андрія Богдана, в якому зазначив, що той, на його думку, перевищив свої повноваження, коли подав лист у Кабмін, який став підставою розгляду урядом подання на звільнення з посади голови КМДА. У позовній заяві Кличко підкреслив, що такі питання - виняткові повноваження президента й уряду.

"Позивач вважає дії керівника Офісу президента України Богдана А.І. про звернення до Кабінету Міністрів України з листом про внесення президенту України Зеленському В.А. подання про звільнення Кличка В.В. з посади голови Київської міської державної адміністрації протиправними і такими, які здійснені останнім з грубими порушеннями Конституції України, а саме положення "про Офіс президента України", що свідчить про перевищення відповідачем наданих йому повноважень. (...) Положенням №436/2019 чітко визначено повноваження керівника Офісу президента України, серед яких відсутні повноваження щодо ініціювання питання про звільнення голів державних адміністрацій, оскільки такі повноваження є дискредиційними і належать винятково до повноважень президента України та Кабінету Міністрів України", - йдеться в позовній заяві.

Адвокат Олексій Шевчук, який представляє інтереси Кличка в цих справах, пояснив, що Богдан перевищив свої повноваження, а уряд узяв участь у цьому правопорушенні.

"Це може призвести до незаконних дій президента в тому числі, оскільки президент говорив, що він сам готовий піти у відставку, якщо на один крок порушить українське законодавство. Для того, щоб запобігти ситуації, ми і звернулися з відповідними позовами. І будемо далі розбиратися", - сказав Шевчук.

Нагадаємо, що реальну виконавчу владу в Києві має глава КМДА, якого призначає президент, тоді як обирається мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яку було обрано київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. В результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року мером Києва було обрано Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА. Це було частиною віденських угод між Порошенком і Кличком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram