ГоловнаПолітика

Верховний Суд попросив Раду отримати висновок Венеціанської комісії на судову реформу Зеленського

Судді розраховують, що в "Слузі народу" погодяться на консультації.

Верховний Суд попросив Раду отримати висновок Венеціанської комісії на судову реформу Зеленського
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд попросив Верховну Раду і президента Володимира Зеленського отримати висновок Венеціанської комісії щодо спірного законопроєкту №1008 і провести консультації з судовою гілкою влади.

Про це повідомила пресслужба Верховного Суду.

"Сподіваючись на щирість намірів поліпшити правосуддя в Україні", Верховний Суд пропонує "відкласти розгляд до отримання відповідного висновку Венеціанської комісії та проведення консультацій з судовою гілкою влади".

Венеціанська комісія - це консультативний орган з конституційного права, що діє при Раді Європи.

Президентський законопроєкт №1008 передбачає великі зміни в судовій системі і безпосередньо які стосуються Верховного Суду - кількість суддів у ньому в разі прийняття скоротиться з 200 до 100. Скорочення кількості суддів загрожує тим, що розгляд справ загальмується, вони будуть накопичуватися і врешті-решт відбудеться обмеження доступу до правосуддя.

Також пропонується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скорочення кількості її членів з 16 до 12. Для цього планують провести конкурс під контролем Вищої ради правосуддя.

16 вересня пленум Верховного Суду виступив проти президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського управління, угледівши в ньому ризики не тільки для Верховного Суду, але і всієї судової влади. Вища рада правосуддя теж вважає, що окремі положення законопроєкту №1008 викликають застереження і ставлять під сумнів гарантії незалежності судової гілки влади.

Законопроєкт №1008 уже прийнятий у першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram