ГоловнаПолітика

Справу "діамантових прокурорів" після трирічного розгляду в Голосіївському суді передали в ВАКС

Якщо справу повернуть назад до Голосіївського суду, то її вже будуть розглядати заново.

Справу "діамантових прокурорів" після трирічного розгляду в Голосіївському суді передали в ВАКС
Фото: facebook/Вищий антикорупційний суд

Голосіївський районний суд Києва в понеділок, 30 вересня, задовольнив клопотання Генеральної прокуратури і направив справу "діамантових прокурорів" до Вищого антикорупційного суду.

Про це повідомляє "Судовий репортер".

Прокурори ГПУ обґрунтовували своє клопотання тим, що справа за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу (отримання хабара) підслідна Національному антикорупційному бюро.

Колегія суддів клопотання задовольнила, незважаючи на те, що в липні 2015 року, на момент можливого скоєння злочину, НАБУ не здійснювало свої функції і справу розслідувала Генпрокуратура. Однак суд узяв до уваги, що прокурори Володимир Шапакін і Олександр Корнієць перебували на високих посадах в органах прокуратури, а сума інкримінованої їм неправомірної вигоди перевищує 500 прожиткових мінімумів.

Колегія суддів спочатку вирішила направити справу до Київського апеляційного суду, який звернеться до Верховного Суду для визначення підсудності справи за Вищим антикорупційним судом.

"За матеріалами справи, в 2015 році громадянин Рак передав $150 тис. доларів Валерію Гібаленку, який був знайомий з «діамантовими прокурорами» - тодішнім заступником прокурора Київської області Олександром Корнійцем і першим заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимиром Шапакіним... Рак був одним із неофіційних співвласників компанії «Гідроекоресурс», що займалася відновленням водойм. У 2015 році підприємство проводило розчищення водойми «Погребський старий» у Київській області. Підприємцям інкримінували, що під приводом розчищення вони незаконно видобували пісок. Надалі під час закриття цієї справи «діамантові прокурори» нібито вимагали гроші", - наголошено в повідомленні.

Справу розглядали в Голосіївському суді з березня 2016 року. Процес зупинився на стадії допиту свідків, явку яких не вдавалося забезпечити. Матеріали негласних слідчих розшукових дій не досліджували взагалі.

Відзначимо, що 22 вересня набули чинності зміни до законодавства щодо підсудності ВАКС. Тепер з корупційних справ йому підсудні тільки ті, які розслідували НАБУ і САП. Нещодавно ВАКС відмовився розглядати справу, що її розглядала ГПУ, за звинуваченням у зловживанні владою трьох колишніх нардепів, серед яких - Олександр Єфремов.

У разі, якщо справу повернуть назад до Голосіївського суду, то її вже розглядатиме інша колегія суддів заново.

Нагадаємо, 6 липня 2015 року в будівлі ГСУ Генпрокуратури були затримані Шапакін і Корнієць за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах. Під час обшуку вдома в Корнійця були знайдені 35 пакетів з діамантами, що дало привід ЗМІ охрестити цю справу справою "діамантових прокурорів".

Організаторами затримання були заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе і колишній заступник генпрокурора Віталій Касько. При цьому вони не повідомили про свої плани генпрокурора Віктора Шокіна. Сакварелідзе і Касько неодноразово скаржилися на кругову поруку в ГПУ і всілякі перешкоди слідству. Справа "діамантових прокурорів" стала символом спроби очистити ГПУ від корупції.

Обидва експрокурори відмовилися визнати свою провину.

Наприкінці жовтня 2015 року ГПУ висунула Корнійцю нову підозру - у вимаганні з обтяжуючими обставинами, а Печерський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в сумі 3 млн 45 тис. гривень. 13 травня 2017 року невідомі побили Корнійця під час виходу з ресторану, де він давав інтерв'ю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram