ГоловнаПолітика

Шокін заявив, що Байден перешкоджав поверненню Фірташа в Україну

Ексгенеральний прокурор України стверджує, що не було жодних доказів того, що Фірташ скоїв будь-який злочин.

Шокін заявив, що Байден перешкоджав поверненню Фірташа в Україну
Фото: Вадим Крутивус

Ексгенеральний прокурор України Віктор Шокін, також залучений в скандал навколо імпічменту президенту США Дональду Трампа і ексвіцепрезидента США Джо Байдена, дав свідчення австрійському суду у справі Дмитра Фірташа, який бореться з екстрадицією в США у зв'язку зі звинуваченнями в корупції.

Про це повідомляє Цензор.net з посиланням на матеріал видання Kyivpost.

У своїх свідченнях, даних під присягою, Шокін стверджує, що віцепрезидент США Джо Байден чинив тиск на адміністрацію колишнього президента України Петра Порошенка, щоб не тільки звільнити його з посади генпрокурора, щоб захистити свого сина від можливого розслідування, але і з метою заблокувати повернення Дмитра Фірташа в Україну в 2015 році.

Копія документа, який, ймовірно, є афідевітом свідчень Шокіна, завірена 4 вересня, була опублікована 26 вересня в США Джоном Соломоном, автором новинного сайту The Hill. Раніше Соломон був одним з авторів, які поширювали твердження про Джо Байдена і його сина, а також стверджували, що українські високопоставлені особи втручалися в президентські вибори 2016 року в США.

"Мене вигнали, бо я проводив широкомасштабне розслідування корупції в Burisma Holdings", - заявив Шокін у письмових свідченнях.

За словами Шокіна, тодішній президент Порошенко кілька разів просив його згорнути розслідування у справі Burisma, але він відмовився. Потім Порошенко попросив його піти у відставку, тому що Байден пригрозив заблокувати 1 мільярд доларів допомоги для України, поки він не буде відсторонений від посади.

Шокін заявив, що це був не єдиний випадок, коли Байден вплинув на Порошенка і українську владу. За словами ексгенпрокурора, Байден також чинив тиск на українську адміністрацію, щоб заблокувати повернення Фірташа в Україну в грудні 2015 року, коли Шокін був ще на своєму посту.

Міністерство юстиції США звинувачує Фірташа у змові з метою підкупу посадових осіб в Індії на загальну суму 18,5 млн доларів США за дозвіл на розробку титанових рудників в індійському штаті Андхра-Прадеш. На думку слідства, отриманий титан міг бути проданий американській компанії Boeing.

Фірташ вперше був заарештований у Відні в 2014 році. Останні п'ять років він бореться з екстрадицією в США. Зовсім недавно австрійський суд і міністр юстиції країни дозволили його екстрадицію в США, але адвокати Фірташа подали прохання про повторне слухання справи до суду першої інстанції. Раніше, у квітні 2015 року, австрійський суддя відхилив екстрадицію Дмитра Фірташа в США, визнавши наявність політичної складової у справі і запиті на екстрадицію українського бізнесмена. Після цього Фірташ планував приїхати в Київ.

Однак, згідно з свідченнями Шокіна, українські чиновники зробили все, щоб це не сталося "під сильним тиском Байдена".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив, що Фірташ буде заарештований відразу після повернення в Україну. Крім того, він мобілізував добровольчий батальйон "Азов" - вкрай праву націоналістичну організацію, яка, як вважається, підпорядковується Авакову, для патрулювання київських аеропортів як метод залякування. Уряд також закрив український повітряний простір для приватних літаків.

Ексгенеральний прокурор України стверджує, що не було жодних доказів того, що Фірташ скоїв будь-який злочин.

"Я б ніколи не допустив, щоб Генеральна прокуратура використовувалася з політичною метою для необґрунтованого кримінального переслідування особи за відсутності достатніх доказів того, що такі злочини були скоєні", - сказав Шокін у письмових свідченнях.

Згідно з австрійським законодавством, екстрадиція неможлива, якщо звинувачення політично мотивоване.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram