ГоловнаПолітика

Інформатором про телефонну розмову Трампа і Зеленського був агент ЦРУ, який працював у Білому домі

Розвідка США зробить усе можливе, щоб захистити агента від переслідувань і зберегти його особу в таємниці.

Інформатором про телефонну розмову Трампа і Зеленського був агент ЦРУ, який працював у Білому домі
Фото: telegraph.co.uk

Інформацію про телефонну розмову між президентом США Дональдом Трампом і лідером України Володимиром Зеленським повідомив співробітник Центрального розвідувального управління США, який працював у Білому домі. Про це пише The New York Times з посиланням на знайомих агента.

Співробітник ЦРУ не працював у команді зв'язку, яка опрацьовує дзвінки з іноземними лідерами. Про поведінку Трампа він міг дізнатися під час "офіційних міжвідомчих справ".

За даними джерела ресурсу, автор скарги вже покинув Білий дім і продовжує роботу в ЦРУ.

"Його скарга, яку оприлюднили 26 вересня, підтвердила, що він є аналітиком за освітою, і чітко дав зрозуміти, що він розбирається в американській зовнішній політиці щодо Європи, демонструючи витончене розуміння української політики і щонайменше деякі норми закону", - повідомляє видання.

Директор Національної розвідки США Джозеф Магвайр заявив на слуханнях у палаті представників Конгресу США, що зробить усе можливе, щоб захистити агента від переслідувань і збереже його особу в таємниці.

"Думаю, викривач зробив правильно. Ми повинні захистити тих, хто проявляє сміливість повідомляти про можливе правопорушення, або на полі бою або на робочому місці", - підкреслив Магвайр.

Нагадаємо, 25 вересня влада США опублікувала зміст раніше засекреченої розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. Стенограма не є дослівною, а складена на основі записів тих співробітників спецслужб і членів Ради Нацбезпеки США, які були присутні під час розмови.

Нагадаємо, у вересні 2019 року стало відомо, що співробітник американських спецслужб, який прослухав розмову Трампа із Зеленським у липні 2019 року, вирішив, що президент США повідомив українському лідеру інформацію, яка стосується національної безпеки країни і може завдати шкоди США.

Після цього в американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що президент США в телефонній розмові тиснув на Зеленського і погрожував відкликати переказ Україні фінансової допомоги, раніше виділеної Конгресом.

На цій підставі Палата представників Конгресу США увечері 24 вересня почала розслідування в рамках імпічменту президента Трампа.

26 вересня Конгрес США оприлюднив заяву інформатора, з якої почався скандал навколо телефонної розмови між Трампом і Зеленським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram