ГоловнаПолітика

Лукашенко назвав умову для звільнення українця Шаройка

Президент Білорусі вимагає віддати свого громадянина.

Лукашенко назвав умову для звільнення українця Шаройка
Фото: стопкадр видео

Президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий помилувати українця Павла Шаройка, засудженого за шпигунство, якщо Україна звільнить білоруса Юрія Політику, заарештованого за аналогічною підозрою.

Про це він сказав на пресконференції для українських ЗМІ.

"Багато розмов про цих затриманих. Хоча на цю тему я з Порошенком вів розмову. Я йому показую - ось документи: відео, аудіозаписи по вашому хлопцю. Звання його - полковник. Я Петру Порошенкові кажу: слухай, що ти хочеш про нас знати? Я тобі усе сам розповім-покажу, документи передам. Навіщо ховатися у посольстві? Це ж негативно впливає на наші стосунки. Притому ми ж його не просто схопили ні з того, ні з сього. Мені принесли усі матеріали. Ми ж не били його, не ламали - розуміли, що це буде міжнародний скандал. І взагалі не прийнято вибивати з людини свідчення", - цитує Лукашенка агентство БелТА.

Він сказав, що домовлявся з Порошенком про взаємне звільнення Шаройка і Політики, але Україна нібито не виконала своїх обіцянок.

"Ми домовилися з Порошенком: ви хочете засудити Політику, засудите його, а ми засудимо Шаройка. Ну і не будемо... Шкода людей. Про обмін мова не йде. Я відразу ж помилую цю людину. Усе. Домовилися. Ми передали справу до суду, засудили його. Я готовий його помилувати. Порошенко пообіцяв - нічого не зробив. Навіть у суд не направив матеріали, тому що їх немає", - сказав Лукашенко.

"Я готовий виконати свої обіцянки, якщо українська сторона виконає свої", - додав він. Лукашенко сказав, що віддасть Шаройка, якщо Україна відпустить Політику.

"Ви хочете Політику повести до суду. Ну ведіть, якщо хочете. Якщо бачите, що помилилися, вибачіться. Неголосно. Неважливо як. Адже головне зараз не хто винен, а вирішити проблему. Відпускайте цього хлопця, якщо він не винен, і ми тихо і спокійно вирішимо це питання. Але головне, воно буде вирішене", - сказав президент Білорусі.

Нагадаємо, акредитованого у Білорусі кореспондента "Українського радіо" Шаройка затримали 25 жовтня 2017 року за звинуваченням у шпигунстві. У травні 2018 року Шаройка засудили на 8 років.

У КДБ Білорусі заявили, що Шаройко є співробітником кадрового апарату військової розвідки України і працював у Білорусі під прикриттям. За інформацією КДБ, він "створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері". Його діяльність нібито координував співробітник головного управління розвідки Міноборони України Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника українського посольства у Мінську.

Міністерство оборони України інформацію КДБ заперечило.

Громадянина Білорусі Юрія Політику затримали у червні 2017 року в Україні за підозрою у шпигунстві. Він цікавився у українських ветеранів АТО воюючими на Донбасі білорусами, а також наявністю у ЗСУ протитанкових ракет і їх характеристиками. Його затримали під час виїзду у Білорусь з флешкою із секретною картою.

Сам Політика свою причетність до шпигунської діяльності заперечує і запевняє, що усі свідчення давав під тортурами, ніколи не працював на білоруський КДБ, не збирав секретні відомості для Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram