ГоловнаПолітика

Росія вимагає включити "ДНР" і "ЛНР" до складу підписантів "формули Штайнмайєра"

Лавров заявив, що у Тристоронній групі п'ять сторін.

Росія вимагає включити "ДНР" і "ЛНР" до складу підписантів "формули Штайнмайєра"
Фото: mid.ru

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав "ДНР" і "ЛНР" сторонами Тристоронньо контактної групи і заявив, що вони повинні підписати "формулу Штайнмайєра".

Про це він сказав в інтерв'ю "Коммерсанту".

"Ми дуже сильно засмучені і стривожені тим, що сталося у Контактній групі. На зустрічі зовнішньополітичних радників у Парижі 11 вересня була досить предметна дискусія про те, як саме повинна Контактна група схвалити цю формулу. У підсумку усі без винятку радники лідерів «нормандського формату» погодилися, що Контактна група повинна підписати цей документ. Згадаю, що там були міркування про те, що, можливо, не всі члени Контактної групи підпишуть цей документ. Але російський представник чітко сказав, що Контактна група - це той самий формат, в якому потрібно вирішувати питання, пов'язані з Мінськими домовленостями. Усі представники сторін у Контактній групи - Київ, Донецьк, Луганськ, ОБСЄ, Росія - ставили свої підписи під Мінськими угодами. Виключати кого-небудь з числа підписантів не вийде", - сказав він.

При цьому він вважає, що не ця вимога призвела до зриву підписання "формули".

"Леонід Кучма заявив, що він взагалі не хоче цього підписувати, інакше у Києві буде черговий Майдан", - заявив Лавров.

"Ви чули заяви з Києва після цього. Вони були суперечливі. Сухий залишок - треба підписувати. Повторюся, із застереженнями, про які почав розмірковувати Вадим Пристайко, мовляв, підписати треба, але це не означає, що все буде виконано у такому вигляді, рухатися доведеться, по суті справи, навпомацки, намагаючись щоразу зрозуміти, що відбувається у київській еліті, як оточення Президента України намагається інтерпретувати заявлену ним волю домогтися миру на Донбасі і що це може означати для Донбасу", - додав Лавров.

Нагадаємо, текст "формули Штайнмайєра" мали підписати на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську 18 вересня, але не зробили цього через появу зауважень.

Кучма на переговорах заявив, що реалізація цієї формули можлива тільки за умови виконання таких пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінськими угодами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram