ГоловнаПолітика

Один з фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" перебуває у критичному стані, - адвокат

У Джеміля Гафарова "ризикова четверта стадія захворювання нирок".

Один з фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" перебуває у критичному стані, - адвокат
Джемиль Гафаров
Фото: memohrc.org

Фігурант другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Джеміль Гафаров перебуває в критичному стані через хронічне захворювання нирок.

За час утримання в СІЗО №5 Ростова-на-Дону його двічі обстежували лікарі, але в підсумку складали висновок, згідно з яким у Гафарова немає захворювань, що перешкоджають утриманню під вартою.

Про це Крим-Реалії розповів адвокат Ріфат Яхін.

"Ще в березні відразу після затримання я подав клопотання про медичний огляд Джеміля Гафарова через хворобу серця і нирок, щоб лікарі його обстежили і дійшли висновку про наявність хвороб, які перешкоджають утриманню в СІЗО. У червні медобстеження провели, але тільки з захворювань серця. Це при тому, що у Гафарова хронічне захворювання нирок четвертого ступеня. В результаті лікарі видали висновок, що у нього немає захворювань, що перешкоджають утриманню під вартою", - розповів адвокат.

Після цього Яхін подав до суду на керівництво СІЗО у зв'язку з тривалими термінами розгляду клопотання про призначення медобстеження і його неякісного проведення.

На запитання кореспондента "чи перебуває Гафаров в критичному стані", адвокат відповів: "У нього ризикова четверта стадія захворювання нирок, звичайно - це критичний стан здоров'я".

За словами Яхіна, коли він у вересні відвідував Гафарова в СІЗО, той скаржився, що "у нього опухли ноги і проявилася подагра". Крім того, співробітники ізолятора "вибірково" передають Гафарову необхідні для лікування препарати.

На цей час публічних коментарів представників ФСВП у Ростовській області, а також представників СІЗО немає.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики провели в Криму масові обшуки в будинках кримських татарі затримали 25 осіб. 23 кримчан вивезли в Росію, один утримується в СІЗО Сімферополя, ще один - Едем Ячіков - зник, його місцезнаходження невідоме з 27 березня.

Затриманим фігурантам справи суд постійно продовжує арешти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram