ГоловнаПолітика

У Брюсселі відреагували на докори в недостатній допомозі Україні від ЄС

В ЄС назвали підтримку України в останні 5 років "безпрецедентною".

У Брюсселі відреагували на докори в недостатній допомозі Україні від ЄС
Фото: EPA/UPG

Підтримка Європейським Союзом України протягом останніх п'яти років є "безпрецедентною".

Про це йдеться в заяві прессекретаря Верховного представника ЄС із закордонних справ, віцепрезидента Єврокомісії Федеріки Могеріні Майї Косьянчич, передає Радіо Свобода.

Відповідна реакція з'явилася незабаром після того, як 25 вересня була опублікована стенограма розмови від 25 липня між президентом України Володимиром Зеленським та президентом США Дональдом Трампом, в якій обидва прийшли до спільної думки, що європейські держави роблять недостатньо для допомоги Україні.

"За ці п'ять років ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського Союзу. Будучи переконаним прихильником України і її демократичного шляху і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля щодо проведення реформ після Революції 2014 року, Європейський Союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад 15 млрд євро грантів і позик для підтримки процесу реформ", - йдеться в заяві прессекретаря Могеріні.

При цьому вказується, що сума в понад 15 млрд євро не включає "численних внесків" від окремих країн-членів ЄС, які були надані Україні.

"Послідовним меседжем було - чим більше реформ в Україні, тим більше підтримки ЄС. І за останні 5 років у результаті цієї амбітної програми реформ, рішуче підтримуваної і супроводжуваної Європейським Союзом, Україна досягла більшого, ніж за попередні два десятиліття", - йдеться в заяві .

Президенти України і США Володимир Зеленський і Дональд Трамп в оприлюдненій Білим домом в середу стенограмі розмови від 25 липня висловили думки про те, що країни Європи роблять недостатньо кроків для допомоги Україні в порівнянні зі Сполученими Штатами.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що готовий знову заморозити допомогу Україні, якщо ЄС не виділятиме їй гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram