ГоловнаПолітика

Зеленський виступив в ООН з антивоєнною промовою і висловив надію, що її назвуть "15 хвилинами, що змінили світ"

"Сильний лідер - не той, хто відправляє солдатів на смерть, а той, хто зберігає життя".

Зеленський виступив в ООН з антивоєнною промовою і висловив надію, що її назвуть "15 хвилинами, що змінили світ"
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський закликав світову спільноту переглянути механізми забезпечення глобальної безпеки, вказавши на недосконалість ООН.

Про це він сказав під час промови на засіданні Генеральної асамблеї ООН.

"Україна завжди демонструвала світові готовність забезпечувати мир цивілізованим шляхом і робила кроки до міжнародної безпеки. Наприклад, коли відмовилася від ядерного потенціалу, який у той час був більшим, ніж у Великобританії, Франції та Китаю разом узятих. Тому що нам, знаєте, здавалося, що ми будуємо новий світлий світ, у якому для того, щоб твою думку чули і враховували її, не потрібно мати ядерну зброю, в якому тебе поважатимуть за справи, а не за наявність ядерних боєголовок", - сказав він.

Фото: EPA/UPG

"Урешті-решт, у цьому новому світі наша держава втратила частину своїх територій і майже щодня втрачає своїх громадян. Саме тому хто, як не Україна, має право говорити про необхідність переосмислення і перегляду сучасних світових правил", - додав президент України.

"Безумовно, ми не ставимо під сумнів авторитет міжнародних організацій, зокрема Організації Об'єднаних Націй. Але слід визнати, що механізми не бездоганні. Вони починають давати збій, ці механізми, а отже, потребують оновлення. Організація Об'єднаних Націй, так. Але будьмо відверті, чи дійсно об'єднані нації сьогодні? А навіть якщо так, то що саме об'єднує їх? Це лиха, катастрофи, війни", - сказав він.

Президент Зеленський сказав, що в сучасному світі людське життя коштує стільки, скільки коштує одна куля.

"Будь-яка війна сьогодні - в Україні, Сирії, Лівії, Ємені чи іншому куточку планети, незалежно від кількості її жертв - це найбільша загроза всій цивілізації. Тому що у 2019 році людина розумна, Homo sapiens, досі вирішує конфлікти, вбиваючи собі подібних", - обурився Зеленський.

"Нам усім треба усвідомити: сильний лідер - не той, хто, не моргнувши оком, відправляє тисячі солдатів на вірну смерть. Сильний лідер - той, хто зберігає життя кожного... Зізнаюся, мені дуже хотілося б, щоб цю промову колись назвали 15 хвилинами, які змінили світ, але я прекрасно розумію, що змінити те, що існує тисячі років, за 15 хвилин просто неможливо, а поведінкові теорії говорять, що війна - невід'ємна складова людського єства. Але світ змінюється, а людина змінюється разом з ним. І якщо колись ми навчилися письма, математики, винайшли колесо, пеніцилін і підкорили космос, значить, у людства є шанс", - сказав Зеленський.

Він заявив про необхідність боротися за нову людську ментальність, де не буде місця для агресії, гніву і ненависті.

"Дехто зараз говорить: Третьої світової війни не буде, буде остання. Сподіваюся, що ця фраза - це усвідомлення загрози для планети, а не анонс", - сказав Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram