ГоловнаПолітика

Військово-технічне співробітництво з США не розвивалося через дії попередньої влади, - експерт

Необхідні серйозні зміни в нормативно-правовій базі.

Військово-технічне співробітництво з США не розвивалося через дії попередньої влади, - експерт
Анатолий Пинчук
Фото: Макс Требухов

Головними проблемами розвитку відносин України і США у військово-технічному співробітництві в останні роки були недостатня послідовність минулої влади і корупційна складова у військово-технічній сфері. Про це під час круглого столу "Військово-технічне співробітництво України з США" в Інституті Горшеніна заявив президент ВГО "Українська стратегія" Анатолій Пінчук.

"Яскравий приклад - ситуація з катерами “Айленд”, які давно були готові до передачі, але тільки після того, як США натиснули на Україну і наближалася президентська гонка, відбулися певні зміни. А в реальності, на жаль, я змушений констатувати, що саме прагнення зберегти монополію "Укроборонпрому" в сфері військово-технічного співробітництва було основною причиною затримки передачі катерів "Айленд". Щоб Україна їх отримала, що зараз і сталося, було потрібно всього-на-всього одне рішення - надання Міністерству оборони права прямих закупівель зброї або права прямих проплат на модернізацію і подібні витрати, тому що Міноборони мало здійснити прямий платіж, щоб отримати "Айленд", - підкреслив Анатолій Пінчук.

Експерт вважає, що для налагодження продуктивного військово-технічного співробітництва України та США необхідні серйозні зміни в нормативно-правовій базі.

"Для того, щоб розвивати надалі співпрацю між Україною і США у військово-промисловій сфері, перш за все потрібно радикально змінити законодавчу та нормативну базу саме в цьому секторі. Законодавство потрібно лібералізувати з точки зору розвитку приватної ініціативи та залучення інвестицій. Також потрібно створити привабливі умови для залучення інвестицій. Якщо ми зробимо ці кроки і демонополізуємо сектор, з'являться всі умови для того, щоб були можливості і в українських приватних виробників, і в американських виробників", - резюмував Анатолій Пінчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram