ГоловнаПолітика

Конгрес почав процедуру імпічменту Трампа (оновлено)

"Президент повинен нести відповідальність. Ніхто не може бути над законом".

Конгрес почав процедуру імпічменту Трампа (оновлено)
Нэнси Пелоси
Фото: EPA/UPG

Спікер палати представників Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес США починає офіційне розслідування у справі імпічменту президента Трампа.

Про це повідомляє CNN.

"Цього тижня президент Трамп підтвердив, що він просив Президента України Зеленського вжити заходів, які принесуть йому політичну вигоду. Дії Трампа виявили безчесні факти зради президентом своєї присяги, зради національної безпеки і зради чесності наших виборів. Сьогодні я анонсую, що Палата представників Конгресу направить офіційний запит про імпічмент. Я доручила шістьом профільним комітетам почати розслідування в зв'язку цим запитом. Президент повинен нести відповідальність. Ніхто не може бути над законом", - сказала вона.

Це сталося після того, як президент Трамп зажадав від Зеленського почати розслідування проти сина Байдена.

Раніше, 24 вересня, Байден заявив, що, на його думку, Трамп не залишає Конгресу "іншого вибору, окрім як ініціювати імпічмент".

За даними Reuters, Ненсі Пелосі заявила, що Джозеф Магвайр, голова Національної розвідки США порушив закон, відмовившись передати скаргу інформатора на дії президента Дональда Трампа, діючи за вказівкою Білого дому.

"[Виконувач обов'язків директора] Національної розвідки зараз порушує закон за вказівкою адміністрації. На жаль, це так", - заявила Пелосі на заході, організованому журналом Atlantic.

Пелосі відмовилася відповісти на запитання про те, які кроки можуть зробити демократи в Палаті представників, щоб змусити адміністрацію передати до Конгресу скаргу, в якій, за попередніми даними, міститься інформація про телефонну розмову Дональда Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським.

Оновлення. Президент США Дональд Трамп прокоментував початок проведення процедури його імпічменту в Конгресі. 

На його думку, такою заявою демократи вирішили зіпсувати "важливий день в ООН", а також заявив, що такі процеси псують репутацію країни.

Про це Трамп написав у твітері.

Крім того, президент США назвав процедуру імпічменту "шлаком нових термінових повідомлень полювання на відьом". Трамп зазначив, що в Конгесі США "навіть розшифровку дзвінка (з президентом України Володимиром Зеленським, - ред.) не читали".

Раніше у вівторок президент США Дональд Трамп розпорядився оприлюднити запис розмови з Зеленським.

23 вересня Трамп заявив, що він не сприймає серйозно розмови про імпічмент через Україну.

Конституція США передбачає усунення президента шляхом ініціювання імпічменту в Палаті представників, а потім обвинувального вироку кваліфікованою більшістю (2/3) Сенату.

За всю історію США два президенти були представлені до імпічменту Палатою представників, але виправдані потім Сенатом: Ендрю Джонсон у 1868 (справа про незаконну відставку військового міністра) і Білл Клінтон у 1991-1999 рр. (справа про неправдиві свідчення і перешкоду правосуддю у зв'язку з історією Моніки Левінські). У 1974-му президент Річард Ніксон, також представлений до імпічменту у справі Вотергейту, пішов у відставку до того, як питання розглянув Сенат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram