ГоловнаПолітика

Німеччина не видає віз власникам паспортів РФ з Донбасу (оновлено)

Німецьке МЗС спростувало публікацію в газеті Bild.

Німеччина не видає віз власникам паспортів РФ з Донбасу (оновлено)
Фото: omskregion.info

Німецька влада під час видачі віз не розрізняє звичайних російських паспортів і тих, які з червня Росія видає жителям Донбасу. Про це пише газета Bild з посиланням на відповідь німецького уряду депутату Бундестагу Ренаті Альт.

"У той час як Естонія не визнає "паспортів Путіна", у Німеччині очікують загальноєвропейського рішення", - наголошується в публікації.

Водночас уряд Німеччини у своїй відповіді Ренті Альт критикує рішення президента РФ Володимира Путіна про видачу паспортів на Донбасі і зазначає, що це є порушенням суверенітету України і суперечить меті Мінських угод.

З квітня, коли Путін підписав паспортний указ, Німеччина видала близько 100 тисяч віз власникам російських паспортів. Скільки з них були отримані жителями окупованих Росією районів Донецької та Луганської областей, невідомо.

Оновлення. МЗС Німеччини спростувало публікацію в газеті Bild, згідно з якою Берлін нібито не відрізняє звичайні паспорти громадян РФ від тих, які видають мешканцям тимчасово окупованих територій українського Донбасу.

З відповіді на запит DW у вівторок, 24 вересня, випливає, що в німецькому дипломатичному відомстві не знають жодного випадку, коли власники таких паспортів отримали візи. У МЗС нагадали, що водночас жителі територій, підконтрольних сепаратистам, можуть звернутися за українським паспортом і в'їхати на територію Німеччини без візи.

"Німеччина веде переговори на рівні ЄС про те, як поводитися з паспортами, виданими на Сході України. Технічні деталі такої схеми ще потрібно уточнити", - зазначили в МЗС ФРН.

У німецькому дипломатичному відомстві нагадали, що позиція офіційного Берліна з цього питання повністю відповідає заяві, ухваленій на саміті ЄС-Україна 10 липня 2019 року. В ній стверджувалось: "ЄС у тісній координації з міжнародними партнерами готовий розглянути подальші варіанти, зокрема невизнання російських паспортів, виданих з порушенням Мінських угод".

Водночас у МЗС ФРН нагадали, що Німеччина разом зі своїми партнерами з Євросоюзу беззастережно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Німеччина засуджує декрети президента РФ про спрощене надання російського громадянства жителям Луганської та Донецької областей. Вони суперечать духу і меті Мінських угод і є порушенням суверенітету України, зазначили в зовнішньополітичному відомстві ФРН.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям ОРДЛО, їх видача почалася в середині червня. Станом на середину серпня російські паспорти отримали понад 25 тисяч жителів окупованих районів.

Країни ЄС, Канада і США заявляли, що не визнаватимуть російські паспорти, видані жителям Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram