ГоловнаПолітика

У новому Європарламенті створили групу "друзів України"

Депутати підтримуватимуть Україну і лобіюватимуть її економічну інтеграцію в ЄС.

У новому Європарламенті створили групу "друзів України"
Депутати Європарламенту тримають прапори України та ЄС в знак підтримки акцій протесту в Києві під час сесії Європарламенту, Ст
Фото: EPA/UPG

У новому Європарламенті створили неформальну групу "Друзі європейської України", пише "Німецька хвиля". До неї увійдуть 50 євродепутатів із шести фракцій.

За словами литовського євродепутата з фракції "Оновити Європу" Пятраса Ауштрявічуса, який вів засідання, основними цілями групи на 2019-2024 роки стануть політична підтримка України і економічна інтеграція країни в ЄС. "Ми повинні зробити все, щоб питання України завжди був у порядку денному, щоб ніхто не сказав, що це другорядне питання", - сказав він.

Із євродепутатів у засіданні взяли участь Міхаель Галер, Сандра Калнієте, Андрюс Кубілюс із фракції Європейської народної партії (ЄНП), соціал-демократ Влодзімеж Чимошевич, Сергій Лагодінський з фракції "Зелених", Анна Фотига з фракції "Європейські консерватори і реформісти", Ларс Берг із правопопулістської фракції "Ідентичність і демократія".

На засідання прийшли і народні депутати України, зокрема голова комітету з питань інтеграції з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе з "Європейської Солідарності", перший заступник голови цього комітету Вадим Галайчук і заступник голови комітету Марія Мезенцева (обидва входять у "Слугу народу").

На засіданні євродепутати поставили українським колегам одразу цілу низку питань щодо останніх подій в Україні. Найбільше їх цікавили деталі дискусії навколо "формули Штайнмаєра", ситуація навколо ексглави Нацбанку України Валерії Гонтаревої, а також відкриття провадження проти голови Верховної Ради попереднього скликання Андрія Парубія за нібито організацію ним заворушень 2 травня 2014 року в Одесі.

Постійного доповідача Європарламенту з питань України Міхаеля Галера цікавило, чого очікувати від нового виборчого законодавства в Україні після того, як президент країни Володимир Зеленський ветував виборчий кодекс, прийнятий улітку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram