ГоловнаПолітика

Зеленський ветував закон про слідчі комісії з процедурою імпічменту

Зняття президента з посади буде регулюватися окремим законом.

Зеленський ветував закон про слідчі комісії з процедурою імпічменту
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський 23 вересня ветував закон про слідчі комісії з процедурою імпічменту, прийнятий Верховною Радою попереднього скликання в липні 2019 року.

Про це йдеться в картці законопроєкту №1098 на сайті парламенту.

Обґрунтування вето поки що не опубліковані, але напередодні Зеленський підписав окремий закон "Про особливу процедуру усунення президента України з посади (імпічмент)", прийнятий Радою вже нинішнього, дев'ятого скликання.

Він передбачає, що для імпічменту необхідно зібрати не менш ніж 338 голосів депутатів.

Нагадаємо, імпічмент президента передбачений українською Конституцією, але закону про імпічмент довго не було. Згідно з чинною Конституцією, президента може усунути з посади парламент згідно з імпічментом у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

У червні 2019 року Верховна Рада прийняла закон про слідчі комісії, куди вписала процедуру імпічменту, але президент Володимир Зеленський його так і не підписав.

У вересні 2019 року Верховна Рада прийняла окремий закон про імпічмент. Його підтримали лише представники президентської фракції "Слуга народу". Решта фракцій заявили про порушення процедури і відмовилися голосувати за законопроєкт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram