ГоловнаПолітика

Українська делегація ПАРЄ офіційно відмовилася від участі в осінній сесії

Делегація буде проводити лише консультації з партнерами.

Українська делегація ПАРЄ офіційно відмовилася від участі в осінній сесії
Елизавета Ясько
Фото: facebook.com/lisa.yasko1

Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи відмовляється від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Про це повідомила у фейсбуці голова української делегації Єлизавета Ясько.

"Заявляємо про відмову подавати повноваження нової української делегації на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня по 4 жовтня 2019 року. Це буде способом реагування України на повернення Російської Федерації в сесійну залу ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, ухвалених у відповідь на російську агресію проти України", - зазначила вона.

За словами Ясько, делегація буде проводити консультації з партнерами по Асамблеї "для пошуку спільних підходів і рішень, які дозволили б повернути ПАРЄ її репутацію важливого зразка демократії, верховенства права та захисту прав людини і свобод у Європі".

Вона також звернулася до делегацій країн-членів Ради Європи із закликом провести розширені консультації щодо наслідків повернення РФ у ПАРЄ.

"Звертаємося до Франції, яка зараз головує в Комітеті міністрів Ради Європи, з пропозицією ініціювати консультації за участю президента Французької республіки Емануеля Макрона і всіх зацікавлених сторін для широкого обговорення шляхів повернення довіри до Ради Європи та інституційної, а також моральної кризи РЄ, яка виникла в результаті добровільної та безпідставної відмови Комітету міністрів і Асамблеї наполягати на дотриманні Росією принципів і стандартів Ради Європи", - додала Ясько.

Нагадаємо, наприкінці червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає Росії права голосу на засіданнях. З 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень через окупацію українського Криму.

17 вересня в Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ. Її очолила депутатка від партії "Слуга народу" Єлизавета Ясько. Проте голова комітету ВР з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявив, що українська делегація не братиме участі в найближчій сесії.

На осінній сесії ПАРЄ повинні розглянути проєкт резолюції про становище кримських татар в окупованому Росією Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram