ГоловнаПолітика

Порошенко розповів, як Путін 2014 року обдурив його з обміном Сенцова

Його планували обміняти на двох російських журналістів.

Порошенко розповів, як Путін 2014 року обдурив його з обміном Сенцова
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Петро Порошенко заявив, що режисера Олега Сенцова намагалися обміняти ще в 2014 році на двох російських журналістів, затриманих в Україні.

Про це він розповів у інтерв'ю "5 каналу".

"Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту. Потім були затримані два російські журналісти, у червні або липні, і Путін під час розмови порушив це питання. І я кажу: ви відпускаєте Сенцова, я відпускаю журналістів. Путін відповів, що так, я готовий, але зробіть перший крок, відпустіть журналістів зараз і ми негайно розглянемо питання Сенцова", - сказав Порошенко.

За словами Порошенка, наступні події навчили його, як потрібно ставитися до таких обіцянок.

"Було прийнято рішення, ми відпустили цих журналістів. Після цього я дзвоню пану Путіну, питаю про Сенцова та інших. Він каже: так почекайте, мені принесли документи, він терорист. Ні, Володимире, це всесвітньо відомий діяч мистецтв, вас уводять в оману", - переказав Порошенко суть розмови з Путіним.

За його словами, після цього Путін п'ять років відмовлявся обговорювати звільнення Сенцова.

Про яких саме журналістів ішлося, Порошенко не сказав.

6 червня 2014 року, коли була започаткована форма "нормандського формату" і Порошенко вперше зустрівся з Путіним як глава держави, на Донбасі затримали журналістів телеканалу "Зірка" Андрія Сушенкова й Антона Малишева. Через кілька днів їх відпустили.

Пізніше того самого місяця затримали кореспондента "Зірки" Євгенія Давидова і звукоінженера Микиту Конашенкова, які встигли відзначитися фейком про фосфорні бомби під Слов'янськом і про використання української армією установок "Град" проти мирного населення. Їх теж незабаром відпустили.

Олег Сенцов перебував за гратами під надуманими звинуваченнями з травня 2014 року по вересень 2019 року. Росія відпустила його в рамках обміну 35 на 35 тільки після обрання в Україні нового президента.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram