ГоловнаПолітика

Порошенко розповів про суперечку з Путіним через "формулу Штайнмаєра" на саміті Нормандської четвірки

Росія нав'язувала текст, написаний Лавровим.

Порошенко розповів про суперечку з Путіним через "формулу Штайнмаєра" на саміті Нормандської четвірки
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Колишній президент України Петро Порошенко повідомив, що на останньому саміті Нормандської четвірки 2016 року в нього була суперечка з Володимиром Путіним стосовно "формули Штайнмаєра".

"Остання зустріч в Берліні. Путін сказав: у нас є формула Штайнмаєра, написана Лавровим. Я кажу: ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції та Німеччини, де вони викладають, що таке формула Штайнмаєра. Він бере цю формулу, читає і говорить: ні, це зовсім не те, Лавров напише формулу Штайнмаєра. Я кажу: вибачте, нічого Лавров нам писати не буде, тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмаєр і ви можете його запитати. [Путін відповідає:] Не буду його питати, ви його переагітувати, ми будемо ґрунтуватися на наших пропозиціях", - розповів Порошенко в ефірі  "5 каналу" в субботу.

За його словами, такий стиль ведення переговорів Росії в принципі.

Він також додав, що "формули Штайнмаєра" як такої взагалі не існує.

"Були пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, які полягали в такому: після того, як буде сформований компонент безпеки, після того, як буде проведена ідеальна організація виборів, після того, як ОБСЄ визнає ці вибори відповідними критеріям вільного волевиявлення, закон про особливий режим місцевого самоврядування впроваджується не через два тижні після підбиття підсумків виборів, а в день, коли ОБСЄ видасть рапорт, що вибори є вільними", - сказав він.

Порошенко в ході інтерв'ю розповів ще одну історію, пов'язану з місцевими виборами на Донбасі й Путіним.

"Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, здається, 2015 року. Каже: що ви чините опір? Давайте домовимося, кого ми оберемо, і проведемо це через вибори, це єдиний можливий шлях", - сказав колишній президент України і додав, що він відмовився.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів, що на початку вересня 2019 року на зустрічі Нормандської четвірки на рівні дипрадників був узгоджений текст "формули Штайнмаєра". Його мають підписати учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську, це умова нового саміту четвірки.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram