ГоловнаПолітика

Абромавичус пропонує продати ракетний крейсер "Україна"

Крейсер створювався для знищення авіаносців в океанах, тому не відповідає потребам ВМФ України.

Абромавичус пропонує продати ракетний крейсер "Україна"
Фото: sannews.com.ua

ДП "Укроборонпром" розглядає можливість продажу ракетного крейсера "Україна", оскільки не бачить доцільності в добудові цього корабля.

Про це повідомляє пресслужба "Укроборонпрому".

"В Україні немає необхідності в крейсері такого масштабу, тому ми будемо розглядати можливість продажу цього крейсера", - сказав директор ДП "Укроборонпром" Айварас Абромавичус.

Він додав, що Україна будуватиме нові кораблі, але меншого масштабу і в більшій кількості, виходячи з потреб Збройних сил.

Як відомо, ракетний крейсер, який розроблявся у 70-х роках XX ст. для знищення авіаносців в океанах, вже не здатний ефективно діяти в сучасних умовах. Він не придатний для застосування в Чорному і Азовському морях. Крейсер утримується на ДП "Миколаївський суднобудівельний завод" і на це витрачаються великі кошти.

Також вказується, що корабель може затонути, а це призведе до екологічної катастрофи, забруднення акваторії річок Інгул, Південний Буг і Чорного моря.

У липні міністр оборони Степан Полторак заявив про необхідність демілітаризувати недобудований ракетний крейсер проєкту 1164 (колишній крейсер "Україна"), щоб надалі використовувати його обладнання для модернізації інших кораблів ВМС.

Ракетні крейсери проєкту 1164 - серія радянських ракетних крейсерів. У 1970-1980-х роках на Миколаївському суднобудівному заводі імені 61-го комунара було побудовано чотири кораблі цього проєкту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram