ГоловнаПолітика

У Мартиненка назвали маніпуляцією заяву ЦПК про затягування передачі справи в АКС

Адвокат називав це юридичною безграмотністю і брехнею.

У Мартиненка назвали маніпуляцією заяву ЦПК про затягування передачі справи в АКС
Фото: Сергей Нужненко

Шевченківський райсуд Києва не мав права передавати "справу Мартиненка" одразу в Антикорупційний суд, а єдиним законним механізмом була передача справи спочатку в Апеляційний суд звичайної юрисдикції. Про це повідомляє пресслужба колишнього депутата Миколи Мартиненка, пише "Еспресо".

"ЦПК Шабуніна почав розганяти "зраду" про нібито намагання Мартиненка затягнути час. Але це не просто юридична безграмотність, а чергова брехня і маніпуляції в інтересах НАБУ", – заявив адвокат Петро Бойко.

За його словами, "єдиною юридично правильною процедурою передачі справ до Антикорупційного суду (АКС) є перехідні положення КПК. В ст.34 вказано, що передача справи з суду першої інстанції до АКС має відбуватись через спрямування справи до Апеляційного суду, який має передати її до Верховного Суду, а вже він - до Антикорупційного суду. Іншого юридично правильного механізму зараз не існує".

"Вже були прецеденти, коли після передачі справ до АКС напряму з районних судів це оскаржувалось в суді – і таким чином все затягувалось. Шевченківський райсуд вирішив зробити все за процедурою - і було б дивно, якби сторона захисту намагалась цьому завадити", - наголосив Бойко.

Він нагадав, що Микола Мартиненко більше 2-х років вимагав від НАБУ спрямування цієї справи до суду, він ще в 2015 р. добровільно відмовився від депутатського імунітету. "Але НАБУ всіляко тягнуло час, бо ця справа самого початку була політичною - як складова боротьби проти першого постмайданного уряду. Тут немає ні збитків для держави, ні юридично обґрунтованого фігурування Мартиненка – є проплачений "чорний піар" і безпідставні звинувачення. Під час розгляду справи в Шевченківському райсуді САП її саботувала, прокурори навіть не приходили на засідання і публічно заявляли, що не хочуть її об’єктивного розгляду", - вказав адвокат.

У Мартиненка наголосили, що він найбільш зацікавлений у об’єктивному розгляді цієї справи в Антикорупційному суді. "Але НАБУ і його піар-обслуга намагаються тиснути на суд політичними засобами, щоб змусити АКС ухвалити неправове і незаконне рішення", - підкреслив Петро Бойко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram