ГоловнаПолітика

Пристайко: письмове погодження "формули Штайнмаєра" - умова для саміту Нормандської четвірки

ТКГ не зробила цього через "технічне непорозуміння".

Пристайко: письмове погодження "формули Штайнмаєра" - умова для саміту Нормандської четвірки
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко підтвердив, що письмове затвердження "формули Штайнмаєра" є однією з двох погоджених умов для зустрічі лідерів Нормандської четвірки (Україна, Німеччина, Франція, Росія).

Про це він сказав в інтерв'ю "Європейській правді".

"Так, це одна з двох умов для зустрічі лідерів, про які ми домовилися. Друга умова - ми очікуємо, що на трьох контрольних ділянках [у Станиці Луганській, Петровському та Золотому] будуть розведені війська. Потім росіяни додали ще третю умову, яка звучить на кшталт "вироблення чітких формулювань для заяви лідерів", - сказав міністр.

Він пояснив, що текст формули мали підписати на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 18 вересня, але не зробили цього через появу зауважень.

"У середу в Мінську тристороння контактна група дійсно не виконала вказівки "нормандської четвірки" про письмове погодження тексту цієї формули. Вони дійсно мали це зробити, але виникло технічне непорозуміння в самій Тристоронній контактній групі. А ще представник України дійсно висловив певні зауваження, які, я думаю, будуть опрацьовані пізніше. Можливо, до цього тексту, який обговорюється у Тристоронній контактній групі, буде щось додано або забрано - адже саме для цього їм і передали цей текст, щоб вони з ним працювали. У що він перетвориться - залишиться без змін чи щось буде додано, - це повинна вирішити Тристороння контактна група", - сказав міністр.

При цьому він підкреслив, що погоджений текст формули Штайнмаєра відрізняється від тієї пропозиції, яку було озвучено 2015 року.

"Зараз, у вересні 2019 року, радники Нормандської четвірки погодили не формулу Штайнмаєра, а погодили інше чітке формулювання. У ній також йдеться про те, що закон про особливий статус застосовується on temporary basis, тобто на тимчасових умовах, з моменту проведення виборів, а на постійних засадах він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам. Як бачите, жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань це формулювання не визначає. І про те, що Пристайко погодився на проведення виборів під дулами автоматів Калашникова, там також нічого немає", - сказав міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram