ГоловнаПолітика

Суд дозволив ДБР вилучити копії секретних документів про проходження кораблів через Керченську протоку

ДБР розслідує законність дій колишнього керівництва країни.

Суд дозволив ДБР вилучити копії секретних документів про проходження кораблів через Керченську протоку
Фото: РБК

Суд дозволив Державному бюро розслідувань вилучити в Офісі президента копії секретних документів про проходження в листопаді 2018 року кораблів Військово-морських сил через Керченську протоку через відмову  надати їх добровільно.

Про це йдеться в матеріалах суду, передають "Українськi Новини".

"Протягом досудового розслідування встановлено, що із серпня до кінця листопада 2018 року, у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією військової агресії щодо України, керівництвом держави та Збройних сил України вживалися заходи для захисту національних інтересів в Азовському і Чорному морях", - йдеться в повідомленні.

ДБР розслідує законність дій колишнього керівництва країни, що відправило три кораблі ВМС через окуповану Керченську протоку 25 листопада 2018 року.

Зазначають, що в липні слідчі ДБР отримали дозвіл на доступ до секретних документів про планування цієї операції. Документи перебувають у Раді національної безпеки і оборони та в Офісі президента.

Раніше РНБО в листі відмовило ДБР надати копії документів, оскільки не отримало дозволу ОП. ДБР не погодилося з такою позицією і подало клопотання до суду.

"Слідчий вказує, що документи, які містяться в ОП, мають істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні", - йдеться в повідомленні.

На початку вересня суд частково задовольнив клопотання і дозволив ДБР провести на Банковій виїмку копій усіх документів, які стосуються і проведення операції проходження кораблів, і введення воєнного стану через агресію РФ.

Виїмку документів мали провести протягом 30 днів, тобто до 11 жовтня. Рішення суду оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, ДБР за заявою ексзаступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова відкрило кримінальне провадження за фактом можливої державної зради колишнього президента Петра Порошенка й інших посадових осіб під час проходження українськими моряками Керченської протоки, що призвело до їх захоплення Росією.

У рамках цієї справи ДБР допитало Порошенка. Також допитують звільнених з російського полону моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram