ГоловнаПолітика

Фріз: закон про реформу прокуратури повертає до життя закриту кастову прокурорську систему

"Необмежені повноваження можуть мати ризик зловживання владою та створення істотних корупційних ризиків".

Фріз: закон про реформу прокуратури повертає до життя закриту кастову прокурорську систему
Ирина Фриз
Фото: Макс Требухов

Прийнятий Верховною Радою законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури де-факто, повертає до життя закриту кастову прокурорську систему.

Про це заявила народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Ірина Фріз.

"Генпрокурор, згідно з новою нормою, не зобов'язаний реєструвати свої накази в Єдиному реєстрі (Мін'юст), які є нормативно-правовими актами. Що це означає? Нуль прозорості, адже генеральний тепер може наказувати все що завгодно і про це ніхто не отримає інформації, тому що сам наказав - сам скасував, ніхто не взнав. Генпрокурор може без конкурсів призначати або звільняти скільки завгодно своїх заступників. Генпрокурор може формувати спеціалізовані прокуратури без чіткого визначення, які саме, за якими напрямками і з якими повноваженнями", - аргументувала вона свою позицію в фейсбуці.

Також, Фріз підкреслила, що ліквідація військової прокуратури в умовах війни з Росією може привести до нових викликів і загроз національній безпеці.

"Ця новація не враховує стандарти НАТО, які передбачають функціонування системи військової юстиції, зокрема, військової прокуратури, військової поліції і військових судів", - зазначила депутат.

"Фактично, вся повнота влади з формування кадрового складу системи прокуратури буде зосереджена одноосібно в руках генерального прокурора. Такі необмежені повноваження можуть нести ризик зловживання владою та створення істотних корупційних ризиків", - додала Фріз.

Нагадаємо, сьогодні Рада прийняла загалом законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість ГПУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram