ГоловнаПолітика

У Брюсселі завершилися тристоронні газові переговори про транзит російського газу

"Майбутній контракт буде базуватися на законах і правилах ЄС".

У Брюсселі завершилися тристоронні газові переговори про транзит російського газу
Фото: facebook.com/UkraineEUMission

У Брюсселі завершилися тристоронні переговори між Єврокомісією, Росією і Україною про довгостроковий транзит газу. Наступний раунд відбудеться в кінці жовтня.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович за підсумками зустрічі, передає "Європейська правда".

"На переговорах була дуже позитивна конструктивна атмосфера і я хочу подякувати українській і російській стороні. Я вважаю, що сьогодні ми зробили кроки в правильному напрямку. Перше і найголовніше - ми погодили в принципі, те, що майбутній контракт буде базуватися на законах і правилах ЄС", - сказав Марош Шефчович.

"Про тривалість контракту, обсяги і тарифи ми домовилися, що необхідно знайти спільне рішення для всіх трьох елементів. Тому що обсяги ключові для встановлення тарифів. Тривалість контракту дуже важлива для інвестицій", - додав єврокомісар.

Шефчович зазначив, що сподівається на продовження двостороннього співробітництва між відповідними міністерствами України та Росії для врегулювання всіх необхідних для укладення контракту питань.

"І ми продовжимо переговори на політичному рівні в жовтні, де, я сподіваюся, ми будемо мати більший прогрес в питаннях, які обговорювалися сьогодні. І зі свого боку, ми будемо тісно працювати з Україною, щоб переконатися, що процес анбандлінга, сертифікації та всіх необхідних документів йде належним чином", - додав віцепрезидент Єврокомісії.

Згідно з повідомленнями російських ЗМІ, РФ готова бронювати потужності української газотранспортної системи для транзиту.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак. Він також підкреслив, що Росія "готова працювати за новим європейським законодавством і бронювати потужності для транспортування газу через Україну".

Російський міністр додав, що РФ запропонувала продовжити угоду на транзит газу через Україну на короткий термін, в разі якщо не будуть впроваджені нові вимоги ЄС. За його словами, на зустрічі були порушені тільки правові питання транзиту, а конкретні обсяги прокачування не обговорювалися.

Нагадаємо, Україна на переговорах має намір домовлятися з Європейським Союзом і Росією про 10-річний контракт на транзит газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Попередні раунди тристоронніх переговорів щодо транзиту газу проводилися 17 липня 2018 і 21 січня 2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram