ГоловнаПолітика

У Раді не вистачило голосів для скасування "правок Лозового"

Депутати планували внести великі зміни в Кримінальний процесуальний кодекс.

У Раді не вистачило голосів для скасування "правок Лозового"
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Розгляд законопроєкту №1009 про скасування "правок Лозового" у другому читанні завершився скандалом.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков зупинив голосування в останній момент, коли зрозумів, що законопроєкт не набирає достатньої кількості голосів. Незважаючи на це, результати голосування були виведені на табло - "за" проголосували тільки 196 депутатів.

Разумков заявив, що система "Рада" спрацьовує із затримкою в 2 секунди і відмовився визнати провал голосування.

Після цього 242 депутати проголосували за направлення законопроєкту на повторне друге читання.

Законопроєкт повинен скасувати правки до Кримінального процесуального кодексу, які суттєво ускладнили процедуру досудового розслідування.

Також законопроєкт повинен був внести поправки в ст.27 закону України про статус народного депутата, де прописані гарантії недоторканності парламентаріїв. Зокрема, знімається норма, яка забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого і службового приміщень, а також втручатися в таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Крім того, планувалися зміни в закон про радіочастотний ресурс, що надають НАБУ і ДБР право на автономне зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж в рамках проведення негласних слідчих і розшукових дій.

У законі про НАБУ хотіли уточнити адміністративні повноваження директора НАБУ, а також встановлюються спеціальні положення для проведення конкурсу на зайняття посади негласних штатних співробітників НАБУ.

Також депутатам було запропоновано зміни, що стосуються спрощення досудового розслідування деяких категорій справ. Скасовується зачитування в повному обсязі обвинувального акта, яке може тривати місяцями, як у випадку з колишнім главою ДФС Романом Насіровим.

Нагадаємо, "правки Лозового" в Кримінальний процесуальний кодекс набули чинності 15 березня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram