ГоловнаПолітика

Геращенко: амністія людей, причетних до військових злочинів, неприпустима

Депутат пропонує парламенту сформувати свою позицію.

Геращенко: амністія людей, причетних до військових злочинів, неприпустима
Фото: Михаил Палинчак

Верховна Рада має сформувати свою позицію щодо місцевого самоврядування на Донбасі та потенційного застосування амністії, в контексті врегулювання військового конфлікту. Про це в кулуарах Верховної Ради заявила народний депутат, співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко, коментуючи результати спільного засідання комітетів, з питань європейської інтеграції і міжнародної політики, яке було ініційоване «Європейською Солідарністю».

«Міністр закордонних справ Пристайко зазначив, що 31 грудня закінчується дія закону про особливості місцевого самоврядування. І тепер на парламенті буде відповідальність, яким буде наступний закон. Чи це буде пролонгація нинішнього закону на певний термін, чи його партія влади хоче закріпити на постійній основі, чи це буде новий закон. Те саме відбувається і щодо блоку амністії», – сказала народний депутат

Геращенко наголосила, що питання амністії є надзвичайно складним і комплексним, адже амністія не може бути застосована до тих, хто здійснював військові злочини.

«Очевидно, якщо ми говоримо про діалог з окупованими територіями, то кожна війна закінчується миром. І амністія має стосуватися людей, які були обдурені там пропагандою, підлітків, яких примушували стояти на КПВВ, тобто людей, які не були причетні до військових злочинів.

Є «червоні лінії», які не можуть потрапляти під амністію. Це причетні до збиття боїнгу МН-17, це вбивці, це причетні до катування наших заручників і, звичайно, це сексуальні злочини, які в усіх військових конфліктах вважаються злочинами без терміну давності», – зауважила політик.

Політична сила «Європейська Солідарність» наголошує, що вже зараз треба починати діалог і дискусію щодо того, якою має бути амністія, на кого має поширюватися дія такого закону. Адже питання амністії надважливе, але й надскладне.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram