ГоловнаПолітика

Рада ухвалила реформу прокуратури

Замість ГПУ з'явиться Офіс генпрокурора, кількість прокурорів скоротять, а решті підвищать зарплати.

Рада ухвалила реформу прокуратури
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Його підтримали 259 депутатів.

Депутати внесли зміни в систему прокуратури України, згідно з якою замість Генеральної прокуратури, регіональних, місцевих і військових прокуратур з'явиться Офіс генерального прокурора, обласні та окружні прокуратури.

Військових прокуратур більше не буде (при цьому в генпрокурора буде право створювати спеціалізовані прокуратури в разі необхідності).

Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру реформа не зачіпає. У генерального прокурора буде два перших заступники (цю поправку внесли перед другим читанням).

Тимчасово, до 1 вересня 2021 року, буде припинено повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і Ради прокурорів України. Це дозволить генеральному прокурору своїми наказами визначати порядок відбору прокурорів і їх притягнення до дисциплінарної відповідальності; а також звільняти прокурорів без необхідності узгоджувати свої рішення з Радою прокурорів.

Також депутати скасували поправку, прийняту під Юрія Луценка, якою генпрокурора було звільнено від необхідності мати юридичну освіту.

Посадовий оклад окружних прокурорів буде підвищено з нинішніх 12 до 15 прожиткових мінімумів, у 2021 році він становитиме 20 мінімумів, а у 2022-му - вже 25 мінімумів. Посадові оклади в обласній прокуратурі будуть пропорційно більші в 1,2 разу, в Офісі генпрокурора - в 1,3 разу. Генеральний прокурор отримуватиме 1,7 посадового окладу прокурора в своєму Офісі.

Ліміт чисельності співробітників органів прокуратури скорочено з 15 тисяч до 10 тисяч осіб.

Порівняно з першим читанням у законопроєкт внесли 101 поправку, ще 96 відхилили. У "Слузі народу" повідомили, що відхилені правки в основному пропонували залишити чинну редакцію окремих норм закону про прокуратуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram