ГоловнаПолітика

Пристайко: Україна погодилася на "формулу Штайнмаєра"

Донбас отримає особливий статус після проведення там демократичних виборів.

Пристайко: Україна погодилася на "формулу Штайнмаєра"
Фото: Макс Левин

Україна погодилася на "формулу Штайнмаєра", згідно з якою окремі райони Донецької і Луганської областей отримають особливий статус після проведення там демократичних виборів.

Про це сказав міністр закордонних справ Вадим Пристайко на спільному засіданні комітетів Верховної Ради з питань зовнішньої політики та інтеграції України з ЄС.

За його словами, "формулу Штайнмаєра" було узгоджено на зустрічі радників "нормандської четвірки" 2 вересня.

"Радники "нормандської четвірки" домовилися про конкретний текст, у якому написано, що закон про особливий статус набуває чинності "в попередньому форматі" на момент проведення виборів. І остаточно закон набуде чинності, коли БДІПЛ ОБСЄ прийме рішення, що вибори відбулися відповідно до високих стандартів ОБСЄ", - цитує Пристайка "Інтерфакс-Україна".

Пристайко підкреслив, що серед того, про що 2 вересня домовилися радники, "більше немає ніяких слів". "Ні як вибори проводяться, ні хто перед ким, ні що вони проводяться "під дулами автоматів" або в момент отримання контролю над кордоном. Усе, що з'являється, - це "нарости", це зрозуміла людська реакція", - вказав він.

Крім того, за словами міністра, радники голів держав "нормандської четвірки" домовилися про вирішення питання розведення сил у зоні конфлікту на Донбасі на трьох раніше вже узгоджених ділянках лінії зіткнення.

"Я знаю, що наші російські партнери, партнерів у переговорах я маю на увазі, висунули третє речення, що повинен бути узгоджений документ, який підпишуть лідери. Це звучить логічно, але навіть цей пункт ми, чотири радники, включаючи російського представника, не обговорювали", - додав він.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей ще восени 2014 року. Навесні 2015 року в нього внесли зміни, які так і не дозволили йому набути чинності - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

Термін дії закону минає 31 грудня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram